Linkuri accesibilitate

O viziune asupra Parteneriatului estic


Ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg în timpul vizitei la Chișinău în 2010
Ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg în timpul vizitei la Chișinău în 2010

K. Schwarzenberg: „Dorința lui Putin e de a uni toate zonele locuite de ruși, de a face ca Federația Rusă, Belarus și dacă se poate și Ucraina să redevină un conglomerat statal cât mai mare”.





Chiar dacă nu a inițiat direct Parteneriatul Estic, fondat de Polonia și Suedia, Republica Cehă se numără printre noii membri ai Uniunii Europene care promovează activ interesele vecinilor estici, cu care are importante legături economice și culturale. În preajma summitului din Polonia de săptămâna trecută ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg a acordat un interviu serviciului belarus al postului nostru de radio. Vi-l prezintă în rezumat Mircea Țicudean.

Ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg s-a referit în interviul acordat postului nostru de radio mai ales la membrii parteneriatului estic aflați la granița UE și în primul rând la Ucraina și Belarus. Rugat să aprecieze dacă Ucraina are șanse mai mari decât Belarus să se apropie de Uniune, șeful diplomației cehe a răspuns afirmativ, amintind că Kievul negociază cu mult succes la Bruxelles acordul de asociere.

Karel Schwarzenberg: un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Numai că, a adăugat Schwarzenberg, și în cazul Ucrainei există un anume pericol: dacă în săptămânile următoare se va dovedi că în Ucraina conducerea politică îngrădește drepturile omului, asta va avea impact și asupra șanselor Ucrainei de a se apropia de UE: „Noi, UE, suntem o comunitate bazată pe valori împărtășite, iar dacă Ucraina ne va arăta că nu ține cont de domnia legii, de drepturile partidelor de opoziție, va face un mare pas înapoi” – a spus Schwarzenberg, insistând însă că până acum Ucraina se descurcă foarte bine în procesul apropierii de Uniune.

Ministrul de externe ceh a fost întrebat dacă sprijinirea de către Bruxelles a opoziției din Belarus, inclusiv prin ajutoare financiare, nu este un amestec în treburile interne ale unei țări suverane. Karel Schwarzenberg a spus că ajutorarea opoziției din Belarus este necesară pentru că acolo, ca și în alte dictaturi, cei care nu sunt de acord cu puterea sunt nu doar înfierați de regim, dar și lipsiți de mijloace de subzistență, dați afară din slujbe – așa că sunt până la urmă dependenți de ajutorul din străinătate.

Parteneriatul estic văzut de la Praga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:11 0:00

Karel Schwarzenberg răspunzînd ziariștilor Serviciului belorus

Ministrul de externe ceh, care a fost el însuși alungat din țară de fostul regim comunist, a aminitit că înainte de 1989 dizidenții din Cehoslovacia, dar și din alte țări ale blocului socialist, erau sprijiniți din afară: „Asta ține de o solidaritate internațională normală” – a spus Schwarzenberg, adăugând că oamenii care țin cu adevărat la principiile democrației știu că ele sunt amenințate de simpla existență, dincolo de hotare, a unor regimuri nedemocratice.

Rugat să comenteze știrile din Rusia, că premierul Vladimir Putin ar vrea să redevină președinte, Schwarzenberg s-a arătat îngrijorat nu doar de soarta societății ruse, ci și a vecinilor Rusiei. Ministrul de externe ceh a amintit că în viziunea lui Putin, pe care a numit-o „izolată”, dispariția Uniunii Sovietice ar fi fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut, așa că Putin, ca fost președinte, actual premier și poate din nou președinte va face tot ce îi va sta în putință pentru a da timpul înapoi.

„Dorința lui Putin e de a uni toate zonele locuite de ruși, de a face ca Federația Rusă, Belarus și dacă se poate și Ucraina să redevină un conglomerat statal cât mai mare”, a spus Schwarzenberg.

Schwarzenberg a spus că dacă ambițiile naționale ale lui Putin pot fi până la un punct înțelese, pe el îl îngrijorează în mod deosebit metodele nedemocratice folosite de Putin.
Iar acest stil autoritar se va răsfrânge și asupra vecinilor Rusiei, a avertizat Schwarzenberg, spunând în finalul interviului acordat Europei Libere că nu întrevede în nici un caz vreo strădanie a Rusiei lui Putin de a întrona democrația într-o țară ca Belarus.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG