Linkuri accesibilitate

Un pas important pentru aplanarea crizei din zona euro


Reacții la votul din Parlamentul german.





Summitul Parteneriatului Estic s-a desfăşurat pe fundalul crizei euro, care a temperat mult interesul ţărilor din Uniunea europeană pentru proiectele din vecinătatea apropiată. Toată atenţia dar şi extrem de mulţi bani sunt concentraţi acum pe salvarea ţărilor în prag de insolvenţă, cum este Grecia. Iar un pas mare în această direcţie a fost făcut joi, când parlamentul german a aprobat aproape dublarea sumei cu care Berlinul va participa la fondul de stabilitate financiară. Alexandru Eftode despre acest suspin de uşurare.

Un pas important în aplanarea crizei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct



Votul din Parlamentul Germaniei pentru a extinde funcțiile îndeplinite de Mecanismul European de Stabilitate Financiară și a mări contribuția germană la acest fond este salutat de oficialii europeni drept un pas important pentru a aplana criza din zona euro.

Cotidianele germane au scris că ieri a fost atât „o zi decisivă pentru euro”, cât și „o zi norocoasă” pentru cancelara Angela Merkel. În ciuda dezbaterilor premergătoare intense în coaliția de guvernare, decizia a fost votată de deputații majorității, iar Merkel nu a fost nevoită să caute sprijin la opoziție, evitând o potențială criză politică.

AFP scrie că votul de joi dă speranțe noi în capacitatea Berlinului de a oferi soluții unei crize despre care președintele american Barack Obama spunea la începutul săptămânii că „sperie lumea întreagă”.

Prin votul de joi, Germania a acceptat să-și mărească până la 211 miliarde de euro contribuția la fondul de urgență în valoare de 440 de miliarde. Este cea mai mare contribuție, iar ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble a insistat că se oprește aici - țara sa nu va da mai mult.

Dacă este acceptat de toate țările zonei euro (4 din cele 17 mai rămâneau să-l aprobe în urma votului german) fondul de urgență își va spori funcțiile. Între altele, va putea fi folosit la achiziția bondurilor guvernamentale ale țărilor pentru care costurile de împrumut pe piața financiară sunt prea mari sau la acordarea împrumuturilor timpurii țărilor cu probleme.

Parcă pentru a sublinia importanța puterilor noi ale fondului, Italia a emis joi bonduri în valoare de 7,85 miliarde de euro cu dobânzi deosebit de ridicate care semnalează neîncrederea piețelor în economia italiană și în măsurile luate la Roma pentru a se feri de contaminarea venind din Grecia.

După votul de la Berlin, ministrul german de externe, Guido Westerwelle a spus că țara sa le-a arătat partenerilor europeni că se pot bizui pe Germania. Dar se va manifesta oare plenar solidaritatea țărilor din zona euro?

Principala piedică pare a fi în acest moment Slovacia. Țara care a sărbătorit adoptarea monedei unice europene în noaptea de Anul Nou 2009 cu focuri de artificii albastre și galbene desenând semnul euro pe cerul Bratislavei pare astăzi cel mai puțin dornică să-și ajute colegele mai bogate.

Cel mai mic dintre partidele coaliției de guvernământ purtând în mod ironic denumirea Partidul Libertății și Solidarității a spus în repetare rânduri că va bloca adoptarea Mecanismul European de Stabilitate Financiară în parlamentul slovac.

Guvernul de centru dreapta al Ivetei Radicova a făcut reduceri bugetare drastice anul acesta și va trebui să le continue în 2012 dacă o nouă recesiune globală se materializează.

Așa încât nu este greu de înțeles de ce fosta țară comunistă, una din cele mai sărace ale zonei euro cu un salariul mediu pe economie de 760 de euro pe lună, nu vrea să-și dezlege buzunarul pentru a-i salva pe grecii mai avuți, dar mai relaxați în ceea ce privește plata impozitelor. Slovacia a fost singura țară din zona euro care a refuzat să contribuie la primul pachet de ajutoare financiare pentru Grecia. Acum, sondajele arată că numai 38 la sută dintre slovaci sprijină contribuțiile la fondul de urgență.

Președintele german, Christian Wulff , într-o recentă vizită la Bratislava, a spus că-i înțelege pe cei care se opun. ”Slovacia s-a pregătit din greu pentru a îndeplini criteriile de aderare la euro, slovacii și-au strâns cureaua și situația actuală li se pare injustă”, a spus Wulff , dar a adăugat că solidaritatea este în acest moment deosebit de importantă.

La urma urmei, spun mulți analiști, este și în interesul Slovaciei să evite haosul pe care îl poate crea un eșec al monedei unice europene.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG