Linkuri accesibilitate

Moldova va adera la Uniunea Europeană atunci când va fi pregătită


Vlad Filat: „acest parcurs depinde de noi, de capacitatea noastră de a implementa reformele.”





În trei luni, Moldova poate incepe negocierile pe marginea Acordului de Liber-Schimb cu Uniunea Europeană, se spune în declaraţia finală a summit-ului EU-Parteneriatului Estic de la Varşovia. Potrivit documentului, Moldova a avansat in negocierile privind liberalizarea vizelor. Premierul Vlad Filat, care a participat la lucrările acestei reuniuni, a acordat un interviu Europei Libere.

Vlad Filat în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:06 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule premier, participând la summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat la Varşovia, Polonia, aţi cerut această perspectivă europeană a Republicii Moldova. Sunt motive să credem că o să şi primim?

Vlad Filat:
„Perspectiva europeană a Republicii Moldova reiese din statutul ţării noastre, care este o ţară europeană, pe de o parte. Pe de altă parte însuşi articolul 49 al Tratatului de la Lisabona prevede că o ţară care întruneşte criteriile europene poate face cerere şi poate adera la Uniunea Europeană.

Ideea formalizării perspectivei europene pentru Republica Moldova este una care să motiveze consolidarea eforturilor noastre interne. Oricum, în declaraţia finală a summitului Parteneriatului estic de la Varşovia este făcută referinţă la aspiraţiile europene ale ţărilor din cadrul Parteneriatului estic. Deci, un prim pas în acest sens a fost realizat.”

Europa Liberă: La aspiraţii se face trimitere, dar nu şi la o perspectivă clară de integrare.

Vlad Filat:
„Depinde cum priveşti lucrurile. Noi privim prin prisma perspectivei europene.”

Europa Liberă: L-am auzit şi pe preşedintele georgian vorbind despre un termen foarte clar: în 5-10 ani Georgia ar putea adera la Uniunea Europeană. Moldova ce zice?

Vlad Filat:
„Moldova zice aşa cum a zis şi până în prezent, că va adera la Uniunea Europeană atunci când va fi pregătită. Atunci când va avea instituţii funcţionale, atunci când va întruni criteriile europene şi va avea o economie funcţională, care să aducă oamenilor bunăstare.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că Moldova cere Bruxellesului mai multă asistenţă pentru mai multe reforme?

Vlad Filat:
„Principiul „more for more”, ceea ce înseamnă mai multe reforme - mai multă asistenţă, urmează să stea la baza relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană. Şi încă am mai solicitat ca principiul diferenţierii să fie unul la baza relaţiilor noastre. Dincolo de faptul că acest parteneriat este unul care vizează relaţii multilaterale, să fie evaluările făcute prin prisma acţiunilor fiecărei ţări participante.”

Europa Liberă: Şi această desprindere de pachet ce ar însemna, domnule premier?

Vlad Filat:
„Nu este vorba de desprindere. Noi rămânem să fim în acest pachet, însă aprecierile şi în rezultat acţiunile care vizează Republica Moldova trebuie să fie în strictă conformitate cu performanţele ţării noastre.”

Europa Liberă: În Varşovia v-aţi întâlnit şi cu doamna Merkel, cancelarul german. Aţi vorbit despre conflictul transnistrean. De ce nu aţi vorbit nimic în speech-ul Dumneavoastră despre nevoia soluţionării acestui conflict, dat fiind faptul că şi Uniunea Europeană e la masa de negocieri?

Vlad Filat:
„În primul rând ar trebui să se cunoască că am avut două intervenţii. Prima intervenţie a fost în seara zilei de ieri, în cadrul cinei de lucru, acolo unde am vorbit în mod special despre referendul transnistrean. Am adus mulţumiri tuturor partenerilor noştri pentru implicare, în mod special am adus mulţumiri doamnei cancelar pentru implicarea personală şi a Germaniei.

În cadrul schimburilor de păreri pe care le-am avut în cadrul summitului am discutat despre evoluţii. Am fost asigurat că în continuare doamna cancelar, Germania, vor fi cu noi în acest proces de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ceea ce în consecinţă duce la reintegrarea ţării. Astăzi în discursul meu eu am vorbit pe dimensiunea integrării economice. Deci, a fost împărţit acest summit pe dimensiuni. Intervenţia mea a fost pe dimensiunea integrării economice în acest Parteneriat estic.”

Europa Liberă: De atâta aţi şi insistat asupra acordului privind zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător?

Vlad Filat:
„Nu că am insistat, dar am vorbit despre faptul că Moldova a îndeplinit toate precondiţiile necesare pentru ca negocierile în vederea semnării acordului de liber schimb să fie demarate cât mai curând. Şi drept răspuns în declaraţia finală a summitului este fixat că până la sfârşitul acestui an vor demara negocierile cu Republica Moldova în vederea semnării acordului de liber schimb.

Şi încă un lucru foarte important vis-a-vis de declaraţia finală - este rezultatul muncii, care nu a fost una uşoară la capitolul implementării planului de acţiuni şi obţinerea regimului fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acea prevedere, long term perspective, deci perspectivă de lungă durată a dispărut.

În declaraţia finală avem referinţă doar la necesitatea îndeplinirii criteriilor, ceea ce înseamnă că odată ce Republica Moldova va implementa Planul de acţiuni, care a fost convenit cu Comisia Europeană, noi urmează să oferim acest regim liberalizat de vize pentru cetăţenii noştri.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar aţi observat această oboseală de extindere acolo, la Varşovia?

Vlad Filat
: „Eu nu am observat oboseală, doar că a fost o discuţie sinceră vis-a-vis de problemele care ţin de relaţiile cu partenerii estici. Dar s-a vorbit şi despre problemele care sunt în interiorul Uniunii Europene. Noi trebuie să înţelegem foarte bine că în acest proces suntem implicaţi cu toţii şi trebuie să vedem lucrurile în complexitatea lor.

În concluzie: nu am observat oboseala, doar că am recepţionat mesajul foarte clar - să continuăm să facem reformele în Republica Moldova, să continuăm să ne apropiem cât mai mult de criteriile Uniunii Europene şi atunci vom fi mai aproape de Europa.”

Europa Liberă: Deci, asta se înţelege din speech-ul Dumneavoastră, când aţi cerut perspectiva europeană şi aţi spus că nu aveţi în vedere accederea automată la Uniunea Europeană a Moldovei.

Vlad Filat:
„Ar fi foarte naiv să gândească cineva că este posibilă să existe o accedere automată. Când vorbim despre perspectiva europeană noi avem în vedere ca să se arate Republicii Moldova acea lumină în capătul tunelului. Este un parcurs, pe care urmează să-l avem ajungând la o anumită destinaţie, care ţine de aderarea la Uniunea Europeană. Şi acest parcurs depinde de noi, de viteza cu care ne vom mişca şi de capacitatea noastră de a implementa reformele.”

Europa Liberă: Totuşi, vă gândiţi la un termen pe când Moldova să depună o cerere de asociere?

Vlad Filat:
„Mă gândesc. Şi mai mult decât atât - ştiu când vom fi în situaţia să depunem cererea, însă la etapa actuală nu vreau ca să anticipez aceste lucruri.”
XS
SM
MD
LG