Linkuri accesibilitate

Vor mai avea loc negocierile anunţate de Marian Lupu?


Prima şedință plenară a legislativului nu a oferit un răspuns clar.




La invitaţia preşedintelui interimar Marian Lupu, vineri sau sâmbătă ar urma să aibă loc negocieri între partidele parlamentare pentru a încerca să găsească o soluţie la alegerea preşedintelui. Astăzi, în prima şedință plenară a legislativului, partidele Alianței s-au declarat de accord şi au îndemnat opoziţia să le urmeze exemplul. Numai că opoziţia a venit cu noi condiţii: înainte de începerea negocierilor, parlamentul trebuie dizolvat, guvernul demis. Mai multe de la Liliana Barbăroşie.

Prima şedință plenară a legislativului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct




După ce ieri preşedintele interimar şi liderul democraţilor, Marian Lupu, a lansat un apel către opoziţie să se aşeze împreună cu Alianţa la masa de negocieri pe palierul parlamentar, pentru găsirea unei soluţii de alegere a şefului statului, astăzi apelul a fost reluat de la tribuna parlamentului într-o formă mai populară de un alt fruntaş democrat, Dumitru Diacov: „Eu pe domnul Voronin şi opoziţia vreau să-i îndemn să-şi aducă aminte de anul 2005. Vladimir Nicolaevici, atunci noi cu matale am găsit un punct de vedere comun şi dumneavoastră v-aţi mândrit ulterior câţiva ani că noi am asigurat stabilitatea politică în ţară. De aceea eu vă propun să ne aşezăm la masă să discutăm prieteneşte. Hai să facem treaba asta, oameni buni.”

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a lăsat fără replică acest îndemn ambalat în limbaj camaraderesc. În pauză, însă, după ce grupul său parlamentar a încercat fără succes să impună câteva iniţiative cu care comuniştii condiţionează prezenţa lor la tratative, cum ar fi cea de declanşare a procedurii de alegere a şefului statului sau demiterea şefilor de la SIS, MAI, PG şi MA, Voronin le-a declarat jurnaliştilor următoarele: „Care masă rotundă? Cu ce ocazie? Au luat şi au creat toate structurile care le erau lor convenabile şi acum, după doi ani de zile şi-au amintit de opoziţie. Noi cerem să ne întoarcem la varianta 0 - adică demisia conducerii Parlamentului, demisia Guvernului, şi pe urmă noi ne aşezăm la masa de tratative, cum formăm guvernarea. Atunci o să fie normal.”

Refuzul comuniştilor de a începe dialogul cu opoziţia au întărit presupunerile că negocierile anunţate de Marian Lupu pentru mâine şi poimâine nu vor avea loc. Mai ales că nici liderul liberal-democraţilor, premierul Vlad Filat, nu va putea fi prezent la aceste tratative, fiind acum la Varşovia, la summit-ul Parteneriatului Estic. În culisele Parlamentului se discută că situaţia ar fi putut fi alta dacă ieri, în adresarea sa către naţiune, Marian Lupu ar fi renunţat în mod public să candideze pentru funcţia de preşedinte.

O declaraţie a şefului grupului parlamentar al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, confirmă oarecum că ar fi existat astfel de aşteptări nu doar în sânul opoziţiei, ci şi al unor partide din AIE: „Suntem surprinşi de maniera în care a fost făcut acest apel. Nu este nimic nou în el. Domnul Lupu a spus şi anterior că nu se ţine de această funcţie. ”

În tot cazul, atât liberal-democraţii, cât şi liberalii s-au declarat hotărâţi să se prezinte mâine la negocierile iniţiate de preşedintele interimar, poate între timp opoziţia se răzgândeşte. Ce-i drept liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, nu crede nici o clipă că opoziţia ar putea cădea vreodată la pace cu partidele de la guvernare: „Da n-o să fie nici un dialog. Ce ne amăgim noi pe noi. Comuniştii urmăresc distrugerea alianţei. Retragerea lui Lupu înseamnă distrugerea alianţei.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG