Linkuri accesibilitate

Perspectivele oferite Moldovei de Parteneriatul Estic


I. Corman: aşteptăm claritate din partea Uniunii Europene, dar mai departe depinde de realizările guvernării de acasă.



Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare de politică externă şi integrare europeană, răspunde întrebărilor Europei Libere.



Igor Corman în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule Corman, ce perspective oferă Republicii Moldova acest Parteneriat Estic? Cu atât mai mult că de fiecare dată oficialii europeni spun că uşa rămâne deschisă pentru doritorii, sau cei care întrunesc toate condiţiile ca să ajungă în Uniunea Europeană.

Igor Corman:
„Iată noi aşteptăm în primul rând de la acest summit al Parteneriatului Estic, care se desfăşoară azi şi mîine la Varşovia, aşteptăm un semnal clar de sprijin pentru partenerii estici. Este vorba şi de sprijinul ăsta politic simbolic, privind din perspectiva europeană, ca să nu fie ambiguă această perspectivă. Ce înseamnă uşă deschisă larg? Este vorba de perspectiva de aderare la Uniunea Europeană pentru acele ţări, care îndeplinesc criteriile şi cei care doresc. Fiindcă partenerii estici se deosebesc între ei. Nu este un secret că sunt parteneri estici care nu pun deschis subiectul aderării la Uniunea Europeană. Moldova este cu totul în altă poziţie şi pe noi ne-ar avantaja acest lucru.”

Europa Liberă: Şi atunci Moldova trebuie să se desprindă de acest pachet, din care face parte şi Ucraina, şi Belarus, şi Georgia, şi Armenia?


Igor Corman:
„Nu vedem prin Parteneriat Estic doar
Dacă îţi faci temele pentru acasă, dacă eşti pe calea cea bună, primeşti mai mult din partea Uniunii Europene.

o strategie pentru toată vecinătatea din partea Uniunii Europene. Dar acest principiu al diferenţierii care iarăşi cred că pe noi ne avantajează, pe care îl aşteptăm să fie foarte clar în declaraţiile summitului: mai mult, pentru mai mult. Ca aceste resurse financiare să nu fie acordate pe cap de locuitor, sau două treimi în Sud, o treime în Est, aşa cum era anterior. Dar acele ţări care merg bine cu reformele, care se apropie de Uniunea Europeană, să primească sprijinul financiar respectiv, aşa cum au primit alte ţări din Europa de Est, care deja sunt membre ale Uniunii Europene. Dacă îţi faci temele pentru acasă, dacă eşti pe calea cea bună, primeşti mai mult din partea Uniunii Europene. Eu cred că este un principiu bun.”

Europa Liberă: Păi, şi acum dacă cerem de la Parteneriatul Estic trebuie să ştim şi să răspundem. Lecţia de acasă e îndeplinită?

Igor Corman:
„Categoric, aceasta este cealaltă parte a medaliei. Dar în primul rând noi aşteptăm acum să fie claritate, din partea Uniunii Europene această ofertă. Dar mai departe va depinde foarte mult de realizările guvernării de acasă. Şi aici, chiar dacă negociem acum acest acord de asociere, iată în viitorul apropiat aşteptăm tot de la summit să se spună tranşant că vom începe negocierile privind crearea zonei de comerţ liber. Toate aceste negocieri trebuie să ne creeze o foaie de parcurs şi în dependenţă de rezultatele pe care le vom obţine vom raporta la Bruxelles şi se vor trage concluziile, cât de apţi suntem. Sigur că este un circuit în ambele sensuri.”

Europa Liberă: Dar Moldova se îndreaptă spre o democraţie autentică, spre un stat de drept?

Igor Corman:
„Însuşi faptul că am avut atâtea campanii electorale
Să creăm baza necesară promovării în continuare a reformelor.

în aceşti doi ani de zile şi au avut rezultate democratice, cred că asta inspiră mai mult optimism la Bruxelles că suntem pe calea cea bună la capitolul democraţie. Dar sigur că fără stabilitate aici în Moldova nu vom realiza acest lucru. Nu este un secret că această fereastră de oportunitate pe care o avem deschisă pe parcursul acestui an, Moldova fiind considerată ca un potenţial candidat pentru o istorie de succes, va rămâne deschisă, sau se va deschide şi mai mult în cazul în care iată acum, în următoarele săptămâni, în Parlament va fi soluţionată problema alegerii preşedintelui, va exista claritate pentru următorii ani, va exista o majoritate clară, o guvernare clară pentru următorii ani. Asta la moment este cel mai important lucru, pentru ca să creăm baza necesară promovării în continuare a reformelor.”

Europa Liberă: Pe când Moldova ar putea să depună o cerere pentru membru asociat al Uniunii Europene?

Igor Corman:
„De depus cererea acum nu acesta este subiectul care ar trebui să ne intereseze. Noi trebuie să avem stabilitate, trebuie să înaintăm cât mai repede în procesul de negocieri asupra acordului de asociere, care va include această zonă de comerţ liber. Şi dacă vom avea semnat acordul de asociere, vom fi în poziţia ca să-l implementăm acest acord, mai departe în dependenţă şi de situaţiaţia din cadrul Uniunii Europene, în dependenţă şi de rezultatele din Moldova, se va vedea care este această perspectivă, conturată de acum în termeni mai clari.”*
Previous Next

XS
SM
MD
LG