Linkuri accesibilitate

Moldova între Est şi Vest


V. Voronin: Moldova trebuie să continuie colaborarea cu Uniunea Europeană, şi în nici un caz nu trebuie să se rupă de Est.




Timp de 8 ani cât a fost la guvernare, PCRM a crezut că e bine ca Moldova să aibă relații bune atât cu Rusia, CSI, cât şi cu Vestul, cu Uniunea Europeamă. Acum, în Republica Moldova se apropie o perioadă mai specială de care depinde soarta oamenilor şi bunăstarea acestora. Chiar dacă comuniştii nu mai sunt partidul de guvernământ, totuşi depinde în mare măsură şi de ei care va fi vectorul politicii externe. La întrebarile Europei Libere răspunde liderul comuniştilor Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00
Link direct



Europa Liberă: Ce şanse are Republica Moldova să meargă pe calea eurointegrării?

Vladimir Voronin:
„Dumneavoastră aţi auzit ultimele comentarii ale demnitarilor europeni. Situaţia care este astăzi în inima Uniunii Europene, adică în ţările celea care mai demult sunt membre, este foarte complicată. Şi mie îmi pare că în viitorii 20-25 de ani o să se limiteze poate numai cu Croaţia ca membru al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Care întruneşte toate condiţiile.

Vladimir Voronin:
„Da, care astăzi întruneşte toate condiţiile, şi economice şi de stat. Aţi observat zilele acestea se petrec şi alte evenimente. De exemplu, Turcia se dezice benevol.”

Europa Liberă: După 40 de ani de negocieri.

Vladimir Voronin:
„După 40 de ani de lucru, de negocieri, de perfectare a legislaţiei naţionale, de mai multe alte cerinţe pe care le înaintează, aş spune corect, pe care le înaintează Uniunea Europeană. Pentru că ţările trebuie să corespundă standardelor unice, dacă ele doresc să devină membre ale Uniunii Europene. S-a dezis de fapt. Şi de aceea eu mă uit nu prea optimist.”

Europa Liberă: Şi Moldova trebuie să insiste? Sau să nu mai bată la uşa UE pentru a cere statut de membru asociat?

Vladimir Voronin:
„Chiar dacă astăzi pentru Moldova nu se vede clar, e în ceaţă perspectiva noastră europeană, noi trebuie să prelungim acea activitate, mai ales în primul rând în domeniul legislativ, pentru a aduce legislaţia noastră naţională la nivelul legislaţiei europene. Aceasta este un lucru extraordinar de important. Doi: noi trebuie să prelungim acea conlucrare cu Uniunea Europeană pentru a scoare regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei pentru călătoriile în ţările membre ale Uniunii Europene. Şi trei: noi trebuie să colaborăm foarte mult cu Uniunea Europeană pe domeniul diferitor facilităţi în ceea ce este legat de comerţul liber - import-export. Aceste trei momente sunt foarte importante, indiferent perspectiva se vede clar, nu se vede clar. Trebuie să lucrăm în aceste domenii.”

Europa Liberă: Dar cu Estul cum ar trebui să colaboreze Republica Moldova?

Noi trebuie să fim acolo unde este cât de mic interesul Moldovei.

Vladimir Voronin: „Să nu ne rupem nici într-un caz. Noi suntem ţară mică din toate punctele de vedere - din punct de vedere geopolitic, din punct de vedere a posibilităţilor economice. De aceea noi trebuie să fim acolo unde este cât de mic interesul Moldovei, cât de mic, dar se vede acest interes şi noi putem să-l realizăm.”

Europa Liberă: În CSI Moldova trebuie să rămână?

Vladimir Voronin:
„Da, eu despre CSI şi vorbesc. Şi mai aprofundate relaţiile cu China Populară şi cu toate ţările, de fapt, care ne acceptă pe noi şi care poate să aibă un interes oarecare. Şi noi în ţările respective şi ei la noi în Moldova.”

Europa Liberă: Cine poate ajuta mai mult în soluţionarea conflictului transnistrean? Estul sau Vestul?

Vladimir Voronin:
„Clar că Rusia, mai concret decât Estul-Vestul.”

Europa Liberă: Până la urmă totuşi depinde de voinţa politică a Moscovei?

Vladimir Voronin:
„Din start acest lucru depinde. Eu opt ani de zile necontenit am pledat pentru integrarea ţării şi am avut mai multe discuţii cu factori de decizie europeni, inclusiv la cele mai înalte nivele, inclusiv şi cu conducerea Statelor Unite, conducerea Germaniei. Şi e clar că foarte multe întrevederi cu conducerea Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Dar acest optimism al guvernanţilor de astăzi este alimentat că situaţia poate fi depăşită şi şanse ca şi acest conflict să fie soluţionat?

Vladimir Voronin
: „Poate mai mult se explică acest optimism cu aceea că această credibilitate să influenţeze pe cetăţenii ţării noastre, ca să nu uităm noi de Transnistria, ca să nu uităm noi de ţara noastră, să ne integrăm, ca să nu uităm noi de această problemă. Din punctul acesta de vedere orice guvernare - şi actuala, şi care va fi următoarea trebuie numaidecât să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Se zice că Dumneavoastră aţi fi propus conducerii Federaţiei Ruse altă dată să-l înlocuiască pe Igor Smirnov cu domnul Şevciuk. Acum aceste aşa-zise alegeri din Transnistria ar putea să-l lase pe Igor Smirnov la putere.

Vladimir Voronin:
„Eu n-am putut la direct să fac această propunere pentru că cine o să fie ales şi cum o să fie ales hotărăsc totuşi cetăţenii din Transnistria şi eu nu pot să fac aşa propuneri. Din start, când eu am venit în funcţia de preşedinte şi mă ocupam cu această temă, vă spun că mă ocupam foarte serios, atunci încă am vorbit că atâta timp cât o să fie la guvernare Smirnov noi niciodată n-o să ne apropiem de soluţionarea acestei probleme.”

Europa Liberă: Dar aceste întrevederi ale lui Vlad Filat cu Igor Smiornov ar putea să aducă ceva pozitiv în procesul de negocieri?

Trebuie să ne unim cu fraţii noştri iarăşi înapoi într-o familie unică a Republicii Moldova, independente, suverane şi integre. Şi nu trebuie noi să plecăm în alte ţări, să le ridicăm imaginea conducătorilor, demnitarilor din alte ţări.

Vladimir Voronin: „Poate ca perspectivă, da. Pentru că cele mai nereuşite rezultate a unor sau alte tratative sau a mai multor tratative totuşi sunt mai bine şi mai normale decât să fie împuşcături şi să se piardă vieţile oamenilor. Ceea ce noi n-am comis opt ani de zile,iar ăsta este un rezultat extraordinar, că n-a fost nici o împuşcătură, nu s-a pierdut viaţa nici unui cetăţean. Dar trebuie de orientat ce trebuie de făcut şi când trebuie de făcut. În primul rând eu nu sunt de acord şi n-am mers niciodată în opt ani de zile ca tratativele între Chişinău şi Tiraspol să se petreacă în alte ţări. Pentru că acesta este un conflict intern al nostru, ţine de integrarea noastră, trebuie să ne unim cu fraţii noştri iarăşi înapoi într-o familie unică a Republicii Moldova, independente, suverane şi integre. Şi nu trebuie noi să plecăm în alte ţări, să le ridicăm imaginea conducătorilor, demnitarilor din alte ţări. Doi: în cadrul când se petrec alegeri, lasă să fie ele nelegitime la separatişti ş.a.m.d., tot nu e cazul ca noi să intensificăm procedurile acestea de întâlniri bilaterale şi de tratative.”

Europa Liberă: Pentru că e un fel de PR.

Vladimir Voronin:
„Absolut, este un fel de PR pentru unii sau pentru alţi candidaţi.”

Europa Liberă: Ce statut trebuie să i se ofere acestei regiuni?

Vladimir Voronin:
„Noi când pregăteam documentul, care a fost numit memorandumul Kozak era coordonat statutului, dar de fapt şi s-a votat cu 99 de deputaţi din 101 din Parlament, statut de republică autonomă.”

Europa Liberă: Regiune autonomă.

Vladimir Voronin:
„Da, în cadrul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi acum Igor Smirnov insistă că ei vor pe picior de egalitate să discute.

Vladimir Voronin:
„Ei tot timpul au insistat la acest picior de egalitate. Tot timpul că noi suntem două state.”

Europa Liberă: Dar rolul Ucrainei este tot atât de important ca şi rolul Moscovei?

Vladimir Voronin: „Rolul Ucrainei este important şi noi trebuie să fim foarte atenţi şi să observăm toate mişcările, care se fac dintr-o parte şi de alta, şi într-o bună zi să nu ne trezim în aşa fel ca rolul Ucrainei să fie şi mai important.”*
Previous Next

XS
SM
MD
LG