Linkuri accesibilitate

O operațiune-capcană a FBI-ului dejoacă un o tentativă de atac terorist în Statele Unite


Un model al avionului teleghidat pe care intenționa să-l folosească atentatorul
Un model al avionului teleghidat pe care intenționa să-l folosească atentatorul

Rezwan Ferdaus acuzat de încercare de distrugere a unor clădiri federale și ajutor oferit unor organizații teroriste internaționale.




O persoana a fost arestata ieri, linga Boston, in Statele Unite, sub acuzatia ca ar fi planuit un atac impotriva cladirii Pentagonului. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Persoana in cauza este Rezwan Ferdaus, care a fost arestat in localitatea Framingham, din Massachusetts. El se pare ca planuia sa atace cladirile Pentagonului si Congresului cu un aparat de zbor teleghidat, avind la bord material exploziv.

Ferdaus a fost prins intr-o operatiune-capcana a FBI-ului, cind agenti lucrind sub acoperire i-au livrat grende, sase mitraliere si o cantitate de material exploziv. Oficialitati federale au precizat ca siguranta publica nu a fost primejduita de prezenta materialului exploziv, care a fost in permanenta monitorizat.

Arestul este similar altor cazuri in care FBI-ul a intins capcane folosindu-se ca momeala de conspiratii fictive. De data aceasta insa, conspiratia nu era fictiva, ci pusa la cale de Rezwan Ferdaus. In conformitate cu documentele depuse de autoritati se arata ca Ferdaus a devenit convins ca Statele Unite joaca un rol nociv, fiind influentat de situri de internet ale unor grupari jihaidiste. Asta se intimpla in 2010. In luna decembrie a anului respectiv, Ferdaus a contactat un informator federal, fara sa stie ca acesta e informator iar in lunile care au urmat s-a intilnit cu persoane despre care credea ca ar face parte din reteaua Al Qaeda.

Ferdaus a spus ca dorea sa dea o lovitura psihologica dusmanilor lui Allah, atacind Pentagonul. „Allah ne-a oferit privilegiul” – i-a spus Ferdaus informatorului, continuind „El pedepseste cu miinile noastre. Noi sintem cei alesi. Ferdaus este cetatean american si absolvent al Universitatii Northeastern, din Boston. El a fost adus in fata tribunalului ieri, sub acuzatia de incercare de distrugere a unor cladiri federale si ajutor oferit unor organizatii teroriste internationale.

De la atentatele teroriste din septembrie 2001 au mai fost dejucate incercari intre care cazurile de la Lackawanna, New York; Portland, Oregon si Virginia. Deputatul William Keating, din Massachusetts, a spus ca de-acum de citeva luni, Congresul a fost avertizat in legatura cu eventualitatea unor cazuri de terorism de sorginte interna. El a mai spus ca reteaua Al Qaeda incearca sa radicalizeze persoane sau grupuri care se afla de-acum in tara, pentru ca este mai simplu sa puna la cale atentate in acest fel.
XS
SM
MD
LG