Linkuri accesibilitate

Guvernanța economică în Uniunea Europeană


Statele din zona euro vor fi amendate dacă prezintă date false privind deficitele lor.




Potrivit unui pachet de 6 legi privind guvernanța economică, adoptat miercuri de Parlamentul European, statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare. Noua legislație mărește transparența, cere mai multă responsabilitate din partea statelor și ameliorează calitatea și corectitudinea statisticilor, asigurându-se că acestea sunt colectate independent. De la Strasbourg, Iolanda Bădiliță.

Guvernanța economică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct


Conform așteptărilor, votul în plen a fost strâns, grupurile de centru-stânga abținându-se și votând împotriva unor părți ale acordului, temându-se că pachetul se concentrează prea tare pe corectarea bugetară în detrimentul creșterii economice și ocupării forței de muncă.

Pachetul introduce si o serie de sanctiuni: o amendă de 0,2% din Produsul Intern Brut în cazul prezentării de statistici frauduloase de date privind deficitele și datoria si o sancțiune de 0,1% din PIB prin aplicarea unei dobânzi în cazul în care un stat membru nu acționează conform recomandărilor pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

„Acest pachet este un compromis intre sanctiuni, care vor intari disciplina finaciara si introducerea eurobondurilor, care va stimula economia”, a explicat raportoarea Sylvie Goulard.

Votul a avut loc la două săptămâni după ce câteva state membre, conduse de Franța, au renunțat la ideea ca țările cu probleme sa fie avertizate dupa ce Consiliul aproba aceasta procedura.

Parlamentul European a câștigat dreptul de a audia public miniștrii de finanțe ai statelor care au primit un avertisment.

Parlamentul European a mai cerut Comisiei să ia în considerare și țările cu surplusuri mari de cont curent, nu numai pe cele cu deficite, ca posibilă cauză a unui dezechilibru macroeconomic. Inițial, statele membre au insistat ca numai țările cu deficite să fie investigate. Regulile noi impun Comisiei să ia în considerare și posibilitatea ca țări precum Germania sau Olanda să cauzeze instabilitate. Acestor țări li se va putea cere, prin urmare, să facă reforme.

„Va fi mai mult dialog si mai multa intelegere daca toata lumea va juca corect in cadrul pe care l-am creat. Suntem interconectati fie ca ne place fie ca nu. Jocurile izolationiste ne fac rau tuturor. Suveranitatea nu este in acest caz cel mai bun mod de a te autoapăra”, a spus unul dintre raportori, Vicky Ford.

Acordul include și introducerea asa numitului „semestru european”, adica o evaluarea anuală a bugetelor naționale pentru coordonarea politicilor economice, stabilirea unui cadru legal pentru supravegherea programelor de reformă naționale, competențe crescute acordate Comisiei, care va putea solicita furnizarea mai multor informații decât era prevăzut anterior și instituirea de misiuni de supraveghere în statele membre.
XS
SM
MD
LG