Linkuri accesibilitate

28.09 - București: România pe calea aderării la Nato


Poziţia strategică a României devine şi mai importantă în contextul luptei cu terorismul.




28 septembrie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

România pe calea aderării la Nato.

Autorităţile de la Bucureşti par să nu împărtăşească punctul de vedere al unor observatori politici potrivit cărora lupta împotriva fenomenului terorist dar şi apropierea Rusiei de NATO ar putea amâna procesul extinderii şi desigur, complica traseul României spre Alianţă la summitul de anul viitor de la Praga.

Ministrul de externe Mircea Geoană crede că noua conjunctură internaţională favorizează România în cursa pentru NATO.
Ministrul apărării Ioan Mircea Paşcu crede că poziţia strategică a României devine şi mai importantă în contextul luptei cu terorismul.

Cei doi s-au întâlnit cu ambasadorii ţărilor NATO şi le-au prezentat planul anual de aderare la NATO. Ministrul de externe afirmă că succesul României la summitul NATO din 2002 de la Praga va depinde şi de măsura în care va îndeplini la timp şi cu rigurozitate sarcinile auto asumate în planul naţional de aderare.
[…] Mircea Geoană mai crede că noile aranjamente dintre NATO şi Rusia sunt în avantajul României şi că dacă această cooperare se va întări, Moscova nu va mai avea motive de îngrijorare faţă de extinderea alianţei spre est.

„…Este evident că această manieră regăsită de cooperare între Rusia şi Alianţă reprezintă un element favorizant, inclusiv pentru extindere” - a declarat Mircea Geoană. [...]

Cristian Pârvulescu, conferenţiar la Şcoala naţională de studii politice, a fost întrebat în ce măsură crede că noua conjunctură politică este favorabilă României în cursa pentru NATO ?
„Problema aderării României devine mult mai complicată decât era înainte. Ministrul Paşcu are dreptate, din punct de vedere geo-strategic, al informaţiilor şi chiar al forţelor militare România este foarte interesantă dar rolul Rusiei s-a schimbat radical.

Faptul că Statele Unite acceptă acum să se rezolve într-o manieră dură problema terorismului din Cecenia arată o cu totul altă poziţie a administraţiei americane în raportul cu Rusia. […] După 11 septembrie se pune problema unei noi strategii mondiale în legătură cu lupta împotriva terorismului. Dacă Rusia devine un pion important, atunci va avea şi o serie de cerere extrem de serioase. Mă gândesc că se vor referi în primul rând la ţările baltice dar s-ar putea referi şi la România” - este de părere Cristian Pârvulescu.
XS
SM
MD
LG