Linkuri accesibilitate

Cum cheltuie administrațiile locale banul public?


Campanie în cadrul săptămânii „Dreptului de a Şti” (26 septembrie - 2 octombrie).



În Republica Moldova a fost lansată prima campanie de verificare a modului cum folosesc primăriile banii publici, banii plătitorului de impozite. Ea se numeşte „Cere socoteală pentru banii publici”, şi în cadrul ei a fost creat un grup de monitorizare, din care fac parte jurnalişti, cetăţeni de rând şi reprezentanți ai unor ONG-uri, care au analizat municipiile Chişinãu şi Bălţi. Deşi nu sunt o surpriză, rezultatele nu sunt încurajatoare, cum aflăm din relatarea Dianei Rãileanu.

Campania de verificare a modului cum folosesc primăriile banii publici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct



Înainte de a verifica cum sunt cheltuiţi banii din bugetul primăriei, membrii grupului de monitorizare au făcut un sondaj printre locuitorii capitalei de la care au insistat să afle dacă aceştia cunosc cum sunt cheltuiţi banii publici.

Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, spune că o bună parte dintre cetăţeni nici nu ştiu că au dreptul să ceară socoteală funcţionarilor publici despre utilizarea finanţelor din caznaua municipiului: „A fost surprinzător să aflăm că 90 la sută din persoanele chestionate îşi doresc să cunoască mai mult despre elaborarea şi, în principal, despre executarea bugetului public municipal. Cetăţenii se documentează despre situaţia bugetului municipal, atenţie, din mass-media şi din discuţii private, deci astea sunt două principale surse de informaţie. Nu rapoartele primăriei, nu întâlnirile în cadrul cărora îşi prezintă dările de seamă primarul sau şefa direcţiei de finanţe sau alţii, ci discuţiile private şi aproape 60 la sută mass-media.”

Vasile Cioaric, membru al grupului de monitorizare, constată că nici municipalitatea nu s-ar arata interesată să ofere cetăţenilor informaţii despre banii publici: „Unul dintre izvoarele de bază de unde ne putem informa despre bugetul municipal este pagina oficială a primăriei municipiului Chişinău, a Consiliului municipal. Acolo, într-adevăr, găsim rubrica despre finanţele publice, dar dacă deschidem această rubrică găsim 38 de anexe la bugetul municipal, găsim note informative, deci documente oficiale cu foarte multe cifre, care pentru un utilizator simplu spun foarte puţin. Adică, cetăţenii au suspiciuni despre faptul cum se cheltuie banii în municipiul Chişinău, adică suspiciunile vin de unde există lipsă de informaţie sau acces limitat la acest fel de informaţie.”

Jurnalista Lilia Zaharia spune că a fost luată la întrebări de funcţionarii publici atunci când a insistat, ca simplu cetăţean, să afle cum sunt cheltuiţi banii din bugetul municipal: „M-am ocupat de grădinţe, şcoli şi spitale. Şefii acestor instituţii au fost cam reticenţi şi la început puneau întrebări dacă vin din partea cuiva, din ce cauză am pornit acum campania, în această vară, când, vezi Doamne, se fac reparaţii într-o instituţie sau alta.”

În concluzie, spun membrii grupului de monitorizare, funcţionarii din primăria capitalei consultă opinia cetăţenilor înainte de a lua decizii importante, cum ar fi adoptarea bugetului municipal, mai curând „de ochii lumii”.

Europa Liberă a insistat să afle şi cum explică municipalitatea lipsa unei comunicări eficiente cu locuitorii capitalei, de la primarul Dorin Chirtoacă. „Din informaţiile de care dispunem noi lucrurile stau în felul următor: fiecare proiect de buget este format prin acumularea informaţiilor din teritoriu, din sectoare. Ceea ce facem în bugetul municipiului Chişinău, în proiectele de buget are la bază solicitările care vin din partea cetăţenilor, evident nu toate sunt onoroate pentru că şi resursele sunt limitate.”

Raportul campaniei „Cere socoteală pentru banii publici” face parte din şirul de evenimente organizate de mai multe ONG-uri în săptămâna „Dreptului de a Şti”, care se desfăşoară din 26 septembrie până în 2 octombrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG