Linkuri accesibilitate

Mişcarea Populară e o mişcare a disperării lui Traian Băsescu (ziare.com)


Gigi Becali şi-a aratat deja interesul să adere la Mişcarea Populară (Adevărul).





Miscarea Populară este ultima petarda aruncata de presedintele Traian Basescu pe scena politica – scrie Sabin Orcan in editorialul de la Adevarul. Dupa cum se stie, propunerea de a constitui un pol de dreapta, cu structura mai mult civica decat politica, ocupa de mai multe zile pagina intai a ziarelor.

Comentatorul de la Adevarul trece direct la demontarea proiectului, pe care il aproximeaza din reactiile publice ale catorva personaje controversate. Gigi Becali, europarlamentar si patron de club de fotbal, si-a aratat deja interesul sa adere la Miscarea Populara cu Partidul Noua Generatie, pe care-l conduce. Ca bonus, a promis ca-l va convinge si pe Corneliu Vadim Tudor, de la Romania Mare, iar Sabin Orcan il presupune in combinatie si pe Dan Diaconescu, seful televiziunii OTV, care tocmai si-a infiintat si el un partid politic.

Caricatura Miscarii Populare, asa cum apare schitata in acest articol din Adevarul, e ingrosata si de presupunerea ca „sentimentele republicane de mahala” fata de fostul monarh al României, Mihai I, vor fi singurul liant „doctrinar”.

Ioana Ene semneaza pentru ziare.com o analiza mult mai serioasa a proiectului Miscarea Populara. El a aparut pentru ca presedintele Traian Basescu are nevoie de o majoritate de guvernare si dupa alegerile din 2012 si este limpede ca n-o mai poate avea in jurul Partidului Democrat-Liberal, care a scazut prea mult in sondaje. Mai bun ar fi fost un partid nou, care sa se alieze cu PDL inainte de alegeri, dar – arata Ioana Ene – presedintele nu a gasit lideri carismatici si s-a lovit si de rezistenta energica a PDL, care nu se vrea concurat.

Miscarea Populara nu va depasi stadiul de intentie daca partidele care ar adera nu vor trece pragul electoral si daca nu se obtine implicarea democrat-liberalilor. „Aici e de fapt marea linie de ruptura intre presedinte si PDL – scrie Ioana Ene. „Traian Basescu a scapat de griji electorale si se lupta pentru locul sau in istorie. (…) Miscarea Populara este o miscare a disperarii lui. (…) din momentul in care a ratat posibilitatea de a incepe reforma politica cu propriul partid (…) presedintele a pierdut, de fapt, partida cu istoria”. (articol postat pe site-ul ziare.com).
XS
SM
MD
LG