Linkuri accesibilitate

27.09 - București: Raportul bianual al FMI


Gheorghe Cercelescu: „FMI cere în primul rând să fie introdusă disciplina financiară în economie, care se află la originea tuturor relelor.”





27 septembrie 2001

Actualitatea. (Reporter: Sabina Fati)

Raportul bianual al FMI.

Raportul face trimitere la o serie de vulnerabilităţi ale economiei româneşti, în primul rând la „generozitatea” guvernului faţă de multe întreprinderi perdante. Analiştii economici din România apreciază raportul FMI drept nefavorabil, deoarece nu pleacă de la exprimările diplomatice, pentru a critica direct politicile financiare ale guvernului, mai ales la nivel macro economic.

Gheorghe Cercelescu: „FMI cere în primul rând să fie introdusă disciplina financiară în economie, care se află la originea tuturor relelor. FMI… sugerează că guvernul nu-şi va duce la bun sfârşit programul economic dacă nu va face reforme, în care întreprinderile de stat care acum au pierderi, nu vor deveni rentabile, nu vor obţine profituri, care să aducă bani, bugetului de stat… Dacă nu se fac reforme în economia reală, România riscă să ajungă la dezechilibre în special externe, foarte mari .”

Raportul FMI apreciază că rata medie a inflaţiei va fi în acest an de 33,8 la sută şi 26 la sută în anul următor iar balanţa de cont curent va înregistra un deficit de 6 la sută în 2001. Date mai puţin optimiste decât cele ale guvernului Năstase care susţine că inflaţia va fi de sub 30 la sută la sfârşitul anului.

Valentin Negoiţă, directorul publicaţiei „Banii noştri” crede că inflaţia nu şi-a făcut de cap anul acesta şi că executivul ar putea avea unele performanţe. Tot raportul FMI arată că PIB va creşte cu 4 la sută în 2001.

Economistul Gherghe Cercelescu explică însă că această creştere este numai în parte reală: „…prognozele pot fi corecte. Problema este cât din creşterea aceasta este reală, şi cât este artificială. De aceea FMI a pus guvernului nişte condiţii iar dacă vor fi respectate se va putea cât este creşterea reală a economiei”.
XS
SM
MD
LG