Linkuri accesibilitate

Cum se vede în Moldova eventuala reîntoarcere a lui Vladimir Putin la Kremlin


Opinii ale unor analişti de la Chişinău.Sâmbătă, premierul Vladimir Putin a anunţat oficial că va candida la un nou mandat de preşedinte al Rusiei, pentru șase ani. Un prim mandat care, sunt de părere majoritatea analiştilor, ar putea fi urmat de încă un mandat, făcând din Putin cel mai longeviv „locatar” al Kremlinului. Pentru Rusia, au declarat mai mulţi experţi Europei Libere, ar putea însemna revenirea la stagnarea din perioada Brejnev. Dar pentru Republica Moldova? Alla Ceapai a cerut opinia unor analişti de la Chişinău:

Opinii ale unor analişti moldoveniAnalistul politic Oazu Nantoi consideră că pentru a prognoza evoluţia relaţiilor moldo-ruse, trebuie rememorat trecutul acestora: „La 19 noiembrie 2001 a fost semnat tratatul de bază moldo-rus, prin care părţile s-au angajat să nu susţină sub nici o formă separatismul. În anul 2007, cînd domnul Putin a fost preşedintele Rusiei, el pentru început a suspendat şi apoi a declarat ieşirea Rusiei din tratatul cu privire la armamentul convenţional în Europa şi drept urmare trupele Federaţiei Ruse în mod ilegal continuă să staţioneze pe teritoriul Republicii Moldova pînă în prezent. Şi la aceasta se mai adaugă că contractul cu Gazprom expiră acum în 2011. Şi iată din tot buchetul acesta eu nu am motive să consider că relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă sunt atît de strălucite încît numai Onişcenco umbreşte niţel situaţia. Şi Federaţia Rusă spre deosebire de Moldova, unde şi istoria se schimbă după fiecare alegeri, are o poziţie consecventă şi a creat acele mecanisme care îi permit să controleze situaţia. Şi eu nu cred că această situaţie între un preşedinte decorativ şi un şef real va schimba evoluţia proceselor în Republica Moldova. ”

Analistul politic Anatol Ţăranu, fost ambasador al Moldovei la Moscova, este de părere că, odată cu revenirea lui Putin în calitate de preşedinte a Federaţiei Ruse, starea de lucruri în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean nu va suporta modificări esenţiale: „Faptul că Putin nu era preşedintele Rusiei nu a schimbat politica care a fost promovată pe timpul lui Medvedev. Unicul lucru care poate să intervină este înţelegerea pe care poate să o obţină Rusia şi occidentalii în problema transnistriană.”

În opinia lui Anatol Ţăranu, revenirea lui Putin va induce un cîmp magnetic de natură să producă agitaţie pe spectrul de stînga al eşichierului politic moldovenesc: „Reîntoarcerea lui Putin îi pune pe comuniştii din Republica Moldova, personal pe Voronin, într-o situație destul de jenantă - Putin niciodată nu o să-i ierte lui Voronin afrontul pe care l-a adus în 2003, când a respins memorandumul Kozac. Putin va miza pe comunişti, dar nu şi pe Voronin. ”

Editorialistul Petru Bogatu se declară convins că Federaţia Rusă va susţine în continuare Partidul Comuniştilor: „Toate partidele cu excepţia Partidului Comuniştilor, în ciuda declaraţiilor pe care le fac că ar dori relaţii temeinice, bune cu Rusia, sunt partide pro-occidentale care optează pentru integrarea cît mai rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi orice s-ar spune Rusia nu vede cu ochi buni acest fapt. Nu contează în ce funcţie va fi Putin, premier sau preşedinte, politica rămîne aceaşi pentru că priorităţile Moscovei aşa cum le înţelege Putin pe plan extern rămîn neschimbate.”

Analiştii solicitaţi de Europa Liberă opinează, la unison, că din anul 2000 Putin a fost singurul designer al politicii Federaţiei Ruse în raport cu fostele republici sovietice, aşa cum preferă să le definească Kremlinul în limbajul informal.
XS
SM
MD
LG