Linkuri accesibilitate

Violențele interetnice în Bulgaria


Romi într-o suburbie a Sofiei
Romi într-o suburbie a Sofiei

Liderii naționaliștilor din „Ataka” au avertizat că vor rupe alianța cu centriștii din GHERB pentru protecția asigurată în cursul anilor criminalilor romi.




Două persoane și-au pierdut viața și mai multe, printre care trei polițiști, au fost rănite în ciocnirile între bulgari și romi din satul Katunița, regiunea Plovdiv, prilejuite de moartea unui tănâr bulgar lovit, într-un mod intenționat – afirmă localnicii, de un microbuz plin cu romi.

Revolta este îndreptată împotrivă familiei a.z. țar al romilor Kiril Rașkov, zis Kiro. Trei din casele familiei sale au fost încendiate împreună cu mai multe autoturisme. Bulgarii din Katunița cer deportarea familiei. Romii au ripostat încercând să rupă blocada cu două automobile. În acest incident au fost răniți cei 3 polițiști. Au fost arestați 12 romi și 127 de etnici bulgari – cea mai mare parte – tineri suporteri ai echipelor de fotbal din Plovdiv.

Peste 3 000 de persoane au participat la înmormântarea celor două victime ale conflictului. În ciuda interdicțiilor, aici au sosit 500 de rokeri și câteva mii de tineri din Sofia și Plovdiv.

Declarații incendiare au făcut liderii naționaliștilor din „Ataka” care au avertizat că vor rupe alianța cu centriștii din GHERB pentru protecția asigurată în cursul anilor criminalilor romi.

Primul ministru Borisov a adresat un apel să nu fie politizat un caz criminal. Procurorul general a ordonat verificarea provenienței veniturilor liderului romilor Kiro. Între timp opoziția a anunțat că el este membru al partidului de guvernământ GHERB.

Ivailo Kalfin, candidatul socialist la alegerile prezidențiale, a declarat că evenimentele sângeroase au pus în evidență realitatea urâtă în care trăiesc bulgarii din zonele cu populație mixtă – oamenii sunt lăsați fără protecție, lipsește voința politică de combatere a crimei organizate și corupției.

Tensiunile în relațiile între bulgari și romi s-au mutat de la satul Katunița la cel de al doilea ca mărime oraș Plovdiv, unde se află cel mai mare getou de romi din Bulgaria – Stolipinovo. Pe străzile orașului aseară a trecut un marș de protest împotrivă criminalilor romi. Au fost sparte geamurile moscheei „Djumaia Djamia”.

Emoțiile au escaladat în cartierul „Adjisan mahala” fără a se ajunge la ciocniri. Au intervenit forțe ale jandarmeriei aduse din Sofia.

Președintele Gheorghi Părvanov a sosit astăzi la Plovdiv unde a analizat situația cu primul ministru Boiko Borisov. Cei doi au criticat pasivitatea forțelor de ordine în ajunul conflictului. Membri ai Comitetului Helsinki-Bulgaria au spus că la baza conflictului nu au stat motive etnice dar situația va putea escalada.
XS
SM
MD
LG