Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate ONU începe consultările pe tema cererii de recunoaștere a statului palestinian


Mahmud Abbas înmînînd cererea de recunoaștere a statului palestinian secretarului general ONU, Ban Ki-moon la 23 septembrie 2011

Benjamin Netanyahu: „Dacă intenția este începerea de negocieri serioase, fără precondiții, cred că este o initiativă bună pe care o salutăm și căreia îi vom da curs.”
La Natiunile Unite, solicitarea palestiniana vizind recunoasterea statului este analizata în Consiliul de Securitate. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, daca propunerea vizind reluarea convorbirilor de pace are sanse de izbinda in acest nou context.

Propunerea a fost formulata, in contextul cererii palestiniene la ONU, de catre cvartetul de pace format din Statele Unite, Natiunile Unite, Uniunea Europeana si Rusia. Se asteapta raspunsuri din partea conducerilor israeliana si palestiniana pina vineri. Primele semnale sint amestecate.

Propunerea prevede organizarea unei intilniri in decurs de o luna pentru a stabili agenda si metodele de negociere, obiectivul fiind finalizarea negocierilor pina la sfirsitul anului viitor. Cvartetul solicita partilor sa prezinte, in interval de trei luni, propuneri concrete legate de teritorii si chestiuni de securitate. Este preconizata o conferinta de pace la Moscova.

„Daca intentia este inceperea de negocieri serioase, fara preconditii, cred ca este o initiativă buna pe care o salutam si careia ii vom da curs” – a spus premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Acesta a cerut in repetate rinduri reluarea convorbirilor directe. Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman a spus la rindul sau ca, in ciuda indoielilor pe care le are cu privire la propunerea cvartetului, crede ca Israelul trebuie sa o accepte, pentru ca prevede negocieri fara preconditii. Lieberman a avertizat insa ca daca palestinienii continua eforturile vizind recunoasterea statului vor exista consecinte, fara sa precizeze in ce constau acestea.

Se anticipeaza ca deliberarile din Consiliul de Securitate cu privire la cererea palestiniana vor lua mult timp si-n cele din urma Statele Unite vor folosi dreptul la veto. In acele conditii, palestinienii pot opta sa ceara sa devina stat membru fara drept de vot in Adunarea Generala, acolo unde dreptul la veto nu exista.

Saeb Erekat, negociatorul sef palestinian, a spus ca liderii vor studia propunerea cvartetului. Dar presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas a declarat la revenirea in Cisiordania ca pentru a fi reluate negocierile, Israelul trebuie sa opreasca constructia de asezari evreiesti, in teritorii pe care palestinienii le considera ca facind parte din viitorul lor stat.

Erekat a subliniat ca propunerea cvartetului are la baza intelegerile din 2003, care presupun ca palestinienii sa opreasca violenta si israelienii sa sisteze constructia de asezari.
XS
SM
MD
LG