Linkuri accesibilitate

Subcultura rurală predomină în Chişinău


Ion Jigău
Ion Jigău

Jurnalul săptămînal al unui matematician-sociolog, Ion Jigău.







Luni

Am lansat un studiu – omnibus. E un fel de tramvai de cercetare care îi i-a pe toti care doresc sa afle ceva, fie despre afaceri, fie social, fie poltic. Sunt curios sa văd cum au evoluat la noi în Republica Moldova procesele pe parcursul vacanţei. Rasfoiesc cîteva chestionare ajunse si meditez. Pînă azi este bine, adică nimic nou sub soarele fierbinte din acest septembrie. Spre sfîrşitul săptămînii voi sti mai multe. Poate între timp şi alţi colegi din breaslă realizează ceva şi voi putea să compar. Asta în caz că îl dau publicităţii.

Junalul săptămînal al lui Ion Jigău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct


Mai vîntur şi ceva ştiri pe Internet. Primarul General D.Chirtoacă împreună cu echipa face curatenie prin curţi. Sărmanii orăşeni nu are
E curat acolo unde se menţine curăţenia şi nu unde se face curat.

cine să le facă curat in jurul blocului in care locuiesc. Şi apoi e curat acolo unde se menţine curăţenia şi nu unde se face curat. Dar asta ţine mai mult de mentalitate. Cum sunt puţini, ba chiar poate foarte puţini chişinăueni care sunt orăşeni în cel puţin trei generaţii nu e nimic de mirare. Da! „La sat s-a născut veşnicia”, fraza poetului filosof – Lucian Blaga. Dar subcultura rurală predomină în Chişinău. Să ne facă primarul general curăţenie, că noi vom privi de la balcon, tot deacolo aruncăm tot ce nu ne trebuie.

Un element al subculturii rurale este dominaţia emoţiilor asupra raţionalului în relaţii de tot soiul. Altfel spus „valorile sunt mai presus decît necesităţile, relaţiile sunt mai presus decît eficacitatea”!!!
Nu stim sa fim corporativi. Se insuseste greu acest comportament, că la noi dacă e venit tata şi mama din sat!!! Eu deacuma sunt orăşean get beget!!!

Marti

Astept decizia Curtii Constituţionale. Între timp toată lumea discută despre Omorul din centrul capitalei. Sunt invitat la un post de televiziune sa-mi dau cu parerea. Dar pînă la urmă am discutat puţin despre crima căci atenţia tuturor era concentrata asupra deciziei Curţii.

Reactii ale politicienilor. Una mai deocheată decît alta! De parcă Constituţia Ţării e o înţelegere între doi sau trei copleşi: vreau o respect, vreau caut chichiuţe juridice să o modific cînd mi-a venit pofta. Curtea Constituţională a demonstrat că ţine la imaginea sa!! A zis de fapt: nu vă atingeţi!!

Revin la subiectul cu omorul. De ce oare, la noi, cetăţenii nu cooperează cu poliţia. Fiindcă noi se pare că încă nu avem poliţie – sigur încă avem miliţie sovietică de care omul avea frică şi nu prea avea încredere în ea. Şi în sondajele noastre la capitolul încredere poliţia e cam pe unde şi politicienii – adică in coada, destul de prost. Politistii trebuie să înveţe şi să lucreze mult pentru a-şi dobîndi o imagine bună.

Miercuri

Omnibusul nostru i-a avînt. Am în baza din calculator jumătate din cale
Cetăţenii devin tot mai sceptici şi mai nemulţumiţi. Dar taxează selectiv şi în doze deocamdată mici pe cei de la putere...

străbătută. Cum era şi de aşteptat nimic nou sub soare. Nu se prevăd schimbări spectaculoase în spectrul politic. Cetăţenii devin tot mai sceptici şi mai nemulţumiţi. Dar taxează selectiv şi în doze deocamdată mici pe cei de la putere, şi ce-i interesant, şi pe cei din opoziţie la fel. Femeile sunt cele mai nemulţumite, este explicabil şi de ce – grija pentru bugetul familial e pe seama lor! Decocamdată nu pot înţelege dacă cei din capitală sunt mai nemulţumiţi decît cei din provincie. Căci Chisinaul e in frunte la toate schimbările care au avut loc în ultimii 25 de ani.

Joi

Biroul Naţional de Statistică a dat publicităţii date despre veniturile şi cheltuielile cetăţenilor moldoveni. Sunt din nou invitat la un post TV. Întrebarea de ce cheltuim mai mult decît avem venituri. Şi la noi în sondaje acelaşi fenomen. Oamenii spun mai multe şi mai sincer despre cheltuieli. (Nu pronunţă dar se subînţelege: Chiar vrei să ştii tot despre mine!!!?)

Şi apoi de ce să ştie toată lumea că cutare sau cutare ia salariu în plic. Nu e secret că la noi o parte din economie este de o culoare puţin spus gri.

Dacă vîrstnicii sunt nevoiţi să cheltuie cu grijă puţinii leuţi pe care îi au din pensia muncită de o viaţă, tinerii care trăiesc cu ziua de azi şi cred că ei vor trăi veşnic îşi cheltuie banul muncit de el sau mai des luat de la mama care este „La Italia” prin baruri şi terase fără grija zilei de mîine.

Cei tineri totdeauna au dorit libertate! Am capatat libertatea dar nu prea ştim ce sa facem cu ea!!

Vineri

Toată lumea bună discută modificarea Constituţiei! Dar cum la noi toate lecţiile nu se învaţă s-ar putea ca politicienii noştri să dea în bară şi cu această intenţie. În ţara aceasta sunt atîtea probleme de rezolvat, iar pentru a adopta sau modifica Legea Fundamentala trebuie să trecem peste atîtea pietre de sub apă că, crede umila mea persoană, că mulţi din ei îşi vor frînge gîtul. Ei nu au decît să şi-l frîngă. Dar „eu cu cine votez?”

*Născut la 30 august 1943 in satul Pepeni, Sangerei. A absolvit facultatea de matematica a USM, a activat la USM, la ministerul TI, a fondat si conduce Compania de Cercetari Sociologice si Marketing „CBS- AXA”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG