Linkuri accesibilitate

Dezbateri americane pe tema politicii Casei Albe față conflictul israelo-palestinian


Manifestație pro-palestiniană în fața sediului Națiunilor Unite
Manifestație pro-palestiniană în fața sediului Națiunilor Unite

Guvernatorul Rick Perry: politica americană în Orientul Mijlociu trebuie să devină mai fermă și în sprijinul Israelului.




In timp ce presedintele Obama se afla la New York pentru sesiunea Adunarii Generale ONU, unul dintre cei mai importanti rivali politici, guvernatorul de Texas, Rick Perry s-a deplasat in marea metropola pentru a critica politicile sefului statului, in special in spinioasa chestiune a procesului de pace israeliano-palestinian. Care sint reactiile la aceasta prezență pe doua voci? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Guvernatorul Perry l-a acuzat pe Barack Obama ca nu ia suficient apararea Israelului, aliatul Americii in regiune. Fostul presedinte al Statelor Unite, Bill Clinton este de parere ca prin pozitia sa, Perry - care este candidat la investiture republicana pentru prezidentiale - s-a aliniat cu sub-grupari militante din Israel, sustinind ca Israelul poate sa faca tot ce doreste in regiune.

Clinton a spus ca remarcile lui Perry sint politice, implicatia fiind ca republicanii incearca sa atraga un segment al votului comunitatii evreiesti, care de obicei este un bloc de sprijin pentru democrati. El a adaugat: „Inteleg cultura politica respectiva, sint dintr-un stat vecin, Arkansas”, continuind „Exista sprijin enorm pentru Israel, in rindurile comunitatii crestin-evenghelice. Multi dintre ei cred, asa cum cred si unele dintre sub-gruparile militante, ca Dumnezeu a dorit ca Cisiordania sa apartina Israelului. Sint sigur ca sute de mii de oameni, care nu absenteaza de la slujbele de duminica dimineata din Texas, asta cred …”

Bill Clinton spune ca Perry si republicani din Congres sint dispusi sa capituleze in fata conducerii Israelului in legatura cu mult prea multe chestiuni.

Adresindu-se unui grup de sprijinitori ai Israelului la New York, guvernatorul Perry l-a criticat pe presedintele Obama ca este mult prea apropiat de liderii palestinieni. El crede ca a venit momentul sa fie oprite incercarile de a-i multumi pe acestia, iar politica americana in Orientul Mijlociu trebuie sa devina mai ferma si in sprijinul Israelului. „In calitate de crestin, am obligatii clare sa sprijin Israelul, deci, din perspectiva mea, optiunea e clara” - a spus candidatul republican.

Clinton a aratat ca aceasi pozitie e impartasita si de alti republicani in Congres. „Sint mai militanti decit israelienii, multi dintre ei” - a declarat fostul presedinte, care, in timpul mandatului sau, a sprijinit Israelul fiind extrem de popular in acea tara. Ca președinte, Bill Clinton a incercat sa obtina un acord intre israelieni si palestinieni, dar incercarea sa a esuat.
XS
SM
MD
LG