Linkuri accesibilitate

Partidul Liberal va depune în Parlament un proiect de modificare a Constituţiei


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Proiectul stabileşte şi schimbarea formei de guvernamânt în Moldova, din republică parlamentară în semiprezidenţială.



Liderul liberal Mihai Ghimpu și-a anunțat astăzi decizia de a depune la Parlament inițiativa de modificare a Constituției pregătită de grupul de lucru pe care-l înființase pe când deținea funcția de președinte interimar. La o conferință de presă, Ghimpu a spus că un referendum pentru adoptarea Constituției noi, este singura cale de a depăși impasul prezidențial, după ce Curtea Constituțională i-a blocat marți inițiativa de modifica prin lege organică procedura actuală de alegere a șefului statului. Detalii are Diana Răileanu.

Partidul Liberal Liderul va depune la Parlament inițiativa de modificare a Constituției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct



Deputaţii liberali se arată convinşi că proiectul noii Constituţii, dacă va fi acceptat de Parlament şi înaintat spre vot cetăţenilor, ar pune capăt blocajului politic, în primul rând, pentru că prevede alegerea preşedintelui direct de către popor. Deputatul PL, Victor Popa, membru al Comisiei care a pregătit textul noii Legi fundamentale, spune că aceasta mai stabileşte şi schimbarea formei de guvernamânt în Republica Moldova - din republică parlamentară în semiprezidenţială.

Victor Popa: „Grupul de lucru a considerat necesar revenirea la forma de guvernare semi-prezidenţială, când preşedintele este ales de către tot poporul şi aceasta nu este o opinie a noastră, ci înainte de aceasta a fost organizat şi un sondaj de opinie în care 70 la sută din cetăţeni au optat ca în Republica Moldova să fie restabilită instituţia preşedintelui, ales de către tot poporul.”

Totuşi, a precizat liderul liberal Mihai Ghimpu, cetăţenii nu îşi vor alege şeful statului imediat după adoptarea noii constituţii. Şi iată de ce:

Mihai Ghimpu: „În dispoziţii tranzitorii este scris că preşedintele republicii, după intrarea în vigoare a acestei noii Constituţii se alege de către Parlament, pe durata mandatului actualului Parlament. De ce? Pentru a păstra Alianţa, pentru a avea o majoritate parlamentară, venim cu ideea ca preşedintele la etapa actuală să fie ales de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor – 50+1 - după expirarea actualului Parlament, alegeri parlamentare şi alegeri prezidenţiale.”

Ion Hadîrca, Mihai Ghimpu şi Victor Popa
În perioada când deţinea funcţia de preşedinte interimar al ţării, Mihai Ghimpu a propus adoptarea unei noi Constituţii. Atunci, partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană au agreat doar ideea modificării articolului 78 din Constituţie printr-un referendum, care însă nu a avut sorţi de izbândă pentru că cetăţenii nu s-au prezentat la vot.

Astăzi, Mihai Ghimpu speră că va fi susţinut de colegii din Alianţă în iniţiativa cu care a venit astăzi în faţa presei, de adoptare a unei noi constituţii prin referendum. „Important este să conştientizăm că la etapa actuală sunt două lucruri foarte importante pentru Republica Moldova – alegerea preşedintelui şi menţinerea Alianţei. În cazul în care vrem să soluţionăm una uitând de cealaltă, degeaba rezolvăm una din ele – alegerea preşedintelui. Trei – se cam răcesc susţinătorii noştri – şi financiari şi politici. Nu mai sunt atât de fierbinţi ca la început, în 2009 când am venit noi la putere, partidele democratice şi păcat ar fi să pierdem această susţinere.”

Zilele trecute, subiectul unei noi tentative de modificare a Constituţiei, fie în Parlament, fie prin referendum a fost readus în discuţie de premierul Vlad Filat, care a declarat că PLDM va veni cu o propunere de modificare a Legii Supreme şi schimbarea formei de guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG