Linkuri accesibilitate

Poliţia, între laude şi critici


Alexandru Stoianoglo: Când eram la procuratură, sute de poliţişti erau condamnaţi pentru infracţiuni.



Ministrul de Interne, Alexei Roibu a apărat activitatea poliției la audieri în comisia parlamentară pentru securitate, unde a fost invitat la insistența opoziției comuniste pentru a da explicații în urma mai multor crime de rezonanță. Ministrul Roibu a spus că nivelul criminalității este în general în scădere, dar a crescut nivelul de transparență în activitatea poliției: crimele despre care se cunoștea în trecut numai într-un cerc restrâns, astăzi devin imediat cunoscute și comentate de publicul larg. Relatează Liliana Barbăroșie.

Audierea ministrului de interne Alexei Roibu la Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct


După câteva asasinate de rezonanţă, dintre care unele neelucidate până acum, demnitari comunişti au declarat în repetate rânduri că criminalitatea ar fi scăpat de sub controlul autorităţilor, iar Alianţa în loc să sprijine poliţia, o lipseşte de privilegii.

Ministrul de interne Alexei Roibu
Şi astăzi, după audierea lui Alexei Roibu, comunistul Artur Reşetnicov a spus că acesta ar fi cel mai slab ministru de interne din câţi a avut Republica Moldova în istoria sa de independenţă şi că demisia sa ar fi o chestiune de onoare.

„Se creează aşa o impresie că noi, toată societatea trăim într-o lume, iar ministrul Roibu în altă lume, lume paralelă. Ne asigură că e linişte şi pace, dar toţi vedem ce se întâmplă. Este cel mai slab ministru de până acum. Trebuie să-şi dea demisia.”

Deşi mai rezervat, şi deputatul neafiliat Mihai Godea crede că discuţiile despre o dezlănţuire a elementelor criminale nu ar reprezenta doar o impresie: „Poliţia nu prea controlează situaţia. Ministrul nu a putut să explice de ce se comit atât de multe omoruri.”

Iată însă replica ministrului Roibu: „Eu nu simt vreo activizare a criminalităţii. Au crescut crimele uşoare, dar cele grave sunt în descreştere.”

Şi părerea celorlalţi membri ai comisiei pentru securitate naţională este mult diferită de cea a comuniştilor. Iată cum a apărat liberal-democratul Alexandru Cimbriciuc prestaţia ministrului Roibu şi a instituţiei pe care o conduce: „Acest minister trece acum printr-o reformă deloc uşoară. Trebuie să delimităm clar competenţele centrului anticorupţie, ale minsiterului de interne şi ale procuraturii. Că se contrapun şi nu ştii a cui e responsabilitate este.”

Preşedintele comisiei, democratul Alexandru Stoianoglo, s-a declarat chiar mulţumit de prestaţia poliţiei şi a ministrului Roibu: „Domnul Reşetnicov are dreptul să creadă ce vrea, dar comisia crede că ministerul depune o muncă enormă. Cine ştie să analizeze profesionist cifrele ştie că numărul crimelor grave a scăzut. Sunt în creştere infracţiunile mai puţin grave, iar asta se întâmplă pentru că nu sunt ascunse, aşa cum se făcea anterior.”

Deputatul mai afirmă că foarte curând ar putea fi anunţaţi suspecţii în cazul asasinării preşedintelui Federaţiei Naţionale de Tenis, Igor Ţurcan, iar descoperirea, la doar două zile, a omorului de luni din centrul capitalei ar fi în general un succes.

L-am întrebat însă pe Alexandru Stoianoglo cum se explică implicarea tot mai frecventă a unor foşti poliţişti în astfel de crime şi dacă nu poate fi considerată această realitate o ameninţare la securitatea statului. El a răspuns: „Sunt îngrijorat de acest lucru, dar aşa a fost mereu. Când eram la procuratură, sute de poliţişti erau condamnaţi pentru infracţiuni. Nu putem să-i imputăm ceva ministrului. Este doar de jumătate de an în funcţie.”

Acum trei luni, un fost poliţist cu trecut întunecos a devenit ţinta unui atentat cu bombă în centrul Chişinăului, iar zilele trecute un alt fost poliţist, cercetat anterior pentru crime, a fost împuşcat în plină zi pe o terasă din central capitalei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG