Linkuri accesibilitate

Proiecte energetice comune Moldova România


Premierii Vlad Filat și Emil Boc în 2010 la București
Premierii Vlad Filat și Emil Boc în 2010 la București

Energie electrică, transport de gaze, plus calea ferata Ungheni-Chișinău






Premierul Vlad Filat era așteptat la București într-o vizită care, potrivit declarațiilor făcute de însuși Filat, urma să se concentreze asupra posibilității conectării Moldovei la sistemele energetice și de infrastructură ale Uniunii Europene. Relatează de la București Sabina Fati.

Proiecte energetice comune Moldova-România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct



Ministrul român de externe Teodor Baconschi a declarat că prezența României în Republica Moldova a devenit mai puternică în ultimii doi ani decît tot ce s-a facut în perioada precedentă, reamintind ca in aceasta perioada s-au deschis trei consulate si un institut cultaral, iar in aceasta toamna este programata o sedinta comuna de guvern. Inaintea reunirii celor doua executive, roman si moldovean, este asteptat la Bucuresti premierul Vlad Filat cu o agenda extrem de pragmatica, orientata mai ales spre probleme de infrastructura. Este vorba mai ales despre trei proiecte de interconectare intre Republica Moldova si Romania pentru energie electrica, transport de gaze plus calea ferata Ungheni-Chisinau.
Aceste proiecte sint deocamdata blocate fie din cauza unor proceduri juridice, cum este cazul interconexiunii energetice care nu poate avea loc decit in momentul in care Republica Moldova devine membru cu drepturi depline in reteaua pan-europeana; fie din lipsa banilor si a birocratiei cum este cazul celorlalte proiecte. Transportatorul roman de gaze naturale Transgaz a depus deja o cerere de finantare europeana in valoare de patru milioane de euro pentru a construi viitoarea conducta de gaze dintre Iasi și Ungheni prin care retelele de gaze dintre Romania si Republica Moldova vor fi unificate. Studiul de fezabilitate pentru acest gazoduct este gata, dar pentru ca proiectul sa devina sigur, partea romana considera ca e nevoie sa fie consturit si depozitul de gaze naturale de la Margineni, judetul Neamt, care ar urma sa asigure alimentarea cu gaz a Republicii Moldova, in situatii de criza.
Romania este interesata sa puna in practica toate aceste idei, dar atit din cauza crizei economice, cit si din motive organizatorice, lucrurile se misca greu. Absenta unui responsabil pentru relatia cu Moldova la nivelul fiecarui minister care este implicat in proiecte comune face ca lucrurile sa se piarda in stufoasa birocratie romaneasca.
XS
SM
MD
LG