Linkuri accesibilitate

Detalii oficiale despre avionul „misterios”


Vitalie Marinuță: un contract economic a fost trasferat pe eşichierul politic



Parlamentarii comuniști au cerut guvernului explicații în legătură cu trecerea prin Moldova la începutului săptămânii trecute a unui avion pe care presa l-a găsit „misterios”, întrucât a venit din Libia și a mers apoi încărcat cu arme în Armenia. Cum a explicat misterul în Parlament ministrul apărării, ne spune Liliana Barbăroșie.

Detalii oficiale despre avionul „misterios”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct



Avionul a venit din Libia pentru că, înainte de zborul pe care urma să-l execute din Republica Moldova, transportase din Tunisia un lot umanitar destinat libienilor, a explicat ministrul apărării Vitalie Marinuţă. El a adăugat că misiunea aeronavei era să încarce şi să ducă în Armenia un lot de armament cu termen de exploatare expirat, pe care autorităţile de la Chişinău au decis să-l vândă mai demult, dar abia acum au găsit un cumpărător.

Vitalie Marinuţă: „Toate procedurile care sunt preconizate care sunt necesare pentru vânzare de armament şi tehnică militară, atât din legislaţia Republicii Moldova, cât şi în actele internaţionale, au fost respectate. Au fost informate toate instituţiile, toate comisiile. În aceste comisii sunt prezenţi şi reprezentanţi ai MAI, şi ai MAIE, şi SIS-ul. Ministerul apărării a făcut totul absolut legal. Astfel de tranzacţii s-au mai efectuat, toate fără prea multă transparenţă pentru că în astfel de cazuri aceasta nu e necesară.”

A reuşit însă ministrul să risipească neîncrederea deputaţilor, mai ales a acelora care au cerut audierile acestuia în comisia
Din câte se vede, tranzacţia a fost una legală.

parlamentară pentru securitatea statului? Iată ce a declarat Europei Libere după încheierea lor deputatul neafiliat Mihai Godea: „Din câte se vede, tranzacţia a fost una legală şi în conformitate şi cu regulile internaţionale privind comercializarea muniţiilor. A ştiut despre ea şi prim-ministrul, chiar dacă a spus că nu a ştiut. Este ciudat doar ceea ce e legat de navă. De ce şi-a schimbat statutul pe drum? Pe urmă, o parte din lot a mers spre Armenia. Şi eu cred că vom avea un scandal internaţional cu Azerbaidjan.”

Şi comunistul Artur Reşetnicov, ex-director al SIS, spune că mai
Una din destinaţii este Armenia, unde este Karabahul de Munte. Ar fi inadmisibil să înarmăm o parte aflată în conflict.

are încă motive de suspiciuni: „Deşi s-au întredeschis unele informaţii, au rămas încă multe necunoscute. Ceea ce este absolut clar e că Republica Moldova vinde armament şi conducerea ţării a ştiut despre asta. Cu părere de rău, am constatat că una din destinaţii este Armenia, unde este Karabahul de Munte. Ar fi inadmisibil să înarmăm o parte aflată în conflict. De ce nava a venit din Libia, de ce a revenit a doua zi, dar a plecat neîncărcată – sunt alte întrebări care vor mai trebui elucidate.”

Preşedintele comisiei, Alexandru Stoianoglo, găseşte însă exhaustive explicaţiile ministrului: „Ne-am convins astăzi încă o dată că a fost totul legal. Ministrul ne-a prezentat toate documentele ce ar demonstra asta. Armamentul este expirat şi trebuie să scăpăm de el, dar nu avem bani, resurse. Parlamentul a decis să vândă aceste muniţii încă în 2001, pe urmă în 2008. Din păcate nu a existat un cumpărător. O parte din armament a mers în Armenia pentru că acolo sunt uzine care îl pot reutila şi dezasambla. Iar avionul a venit din Libia printr-un concurs de înmprejurări. Nimic mai mult.”

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, spune că suspiciunile care continuă să fie exprimate de unii deputaţi par a fi influenţate de considerente politice: „Armata Naţională, Republica Moldova nu a vândut marfă strategică militară ţărilor care ar fi sub interdicţia Consiliului de securitate al ONU. Un contract economic a fost trasferat pe eşichierul politic şi cineva vrea să câştige dividente din asta. În rest, totul e legal şi conform normelor locale şi internaţionale.”

Comisia parlamentară a anunţat că rămîne în aşteptarea de explicaţii, în scris de la Agenţia de Stat a Aviaţiei Civile şi Ministerul de Externe. Totuşi, preşedintele acesteia, Alexandru Stoianoglo, a spus Europei Libere că nu vede motive pentru continuarea de audieri publice pe acest subiect.
Previous Next

XS
SM
MD
LG