Linkuri accesibilitate

Consultări americano-turce la cel mai înalt nivel referitoare la politica în Orientul Mijlociu


Președintele Obama i-a cerut liderului turc să contribuie la soluționarea problemelor.





Una dintre cele mai importante intilniri ale presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, pe fondul reuniunii Adunarii Generale ONU a fost cea cu premierul Turiciei, Tayyip Erdogan. S-au inteles cei doi cu privire la spinoasele probleme din vecinatatea Turciei? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Turcia este o tara-cheie nu doar din cauza pozitiei geografice, dar mai ales in conditiile in care sub conducerea lui Tayyip Erdogan joaca un rol din ce in ce mai proeminent in regiuni de mare importanta strategica pentru America: Orientul Mijlociu, Asia Centrala, Nordul Africii si Balcanii.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct


Se stie de asemenea ca in ultima vreme relatiile Turciei cu Israelul s-au inrautatit considerabil, premierul Erdogan fiind considerat in prezent, in lumea araba, un lider in lupta pentru drepturile palestinienilor. Nu cu mult timp in urma Turcia a
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan

fost singurul aliat al Israelului in lumea musulmana, dar asta era in perioada in care armata avea un cuvint greu de spun in tara. Acum insa – raporturile sint tensionate ceea ce a facut ca Turcia sa solicite ambasadorului si altor duplomati israelieni sa paraseasca tara.

Convorbirile Obama-Erdogan au avut pe fundal decizia palestiniana de a solicita, la Natiunile Unite, recunoasterea statului. Purtatoarea de cuvint a Casei Albe, Liz Sherwood-Randall a comunicat ca Obama i-a cerut liderului turc sa contribuie la solutionarea neintelegerilor cu Israelul si s-a aratat incurajat de eforturile facute de parti, in acest sens.

Acelasi mesaj ii va fi transmis azi si premierului israelian, Benjamin Netanyahu. In legatura cu Siria, unde regimul Bashar al-Assad continua sa ucida civili care i se opun, cei doi oameni politici au convenit sa intareasca presiunile asupra presedintelui Assad, cazind de acord sa continue sa se consulte cu privire la masurile ce urmeaza sa fie luate.

Obama si Tayyip Erdogan si-au reafirmat angajamentul sa coopereze pentru combaterea terorismului, intr-o zi in care o explozie a facut trei victime in capitala Turciei, Ankara.

Turcia discuta cu Statele Unite sa gazduiasca o baza de avioane fara pilot, pentru a transfera pe cea existenta in prezent in Irak. Relatari de presa arata ca Ankara si-ar dori sa foloseasca avioane fara pilot impotriva kurzilor separatisti care actioneaza in nordul Irakului.

Presedintele Obama recunoaste rolul esential jucat de Turcia in regiunea in care se afla. Ankara a sprijinit timpuriu eforturile de inlaturare de la putere a lui Muammar Gadaffi, ajuta efectivele americane in Afganistan si joaca un rol important in Irak.
XS
SM
MD
LG