Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: Conflictul transnistrean nu e doar o problemă a Republicii Moldova


Tancuri ale autoproclamatei republici transnistrene la o paradă militară în Tiraspol
Tancuri ale autoproclamatei republici transnistrene la o paradă militară în Tiraspol

Trebuie identificat un statut viabil al regiunii transnistrene în cadrul unei ţări suverane.


Joi 22 septembrie, Moscova va găzdui o reuniune consultativă dedicată conflictului transnistrean, la care vor participa oficialități din Republica Moldova şi din regiunea transnistreană, plus reprezentanți ai Rusiei, Statelor Unite, Ucrainei, Uniunii Europene şi din partea OSCE. Reamintim că la 9 septembrie, premierul Vlad Filat a avut convorbiri în Germania cu liderul separatist transnistrean Igor Smirnov. După convorbirile cu Smirnov, premierul moldovean si-a exprimat speranța că întâlnirea din Germania va duce la reluarea negocierilor în procesul de pace transnistrean. Perspectivele reuniunii din 22 septembrie de la Moscova au fost subiectul dialogului dintre Valentina Ursu şi ministrul de externe al Moldovei Iurie Leancă.

Perspectivele reuniunii din 22 septembrie de la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct



Iurie Leancă: „Eu sunt prudent optimist în ideea că pe data de 22 septembrie vom reuşi, în sfârşit, după o perioadă de cinci ani, să depăşim această fază de discuţii neformale şi să trecem la un dialog oficial. Ceea ce bineînţeles că ne va permite să ne axăm pe problemele de substanţă, problema de substanţă fiind identificarea acestui statut viabil al regiunii transnistrene în cadrul unei ţări suverane, şi independente, şi integre. Şi într-un context de apropiere cât mai puternică a Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Conducerea Federaţiei Ruse afişează deschis simpatii pentru anumiţi politicieni din stânga Nistrului. De exemplu, premierul rus Vladimir Putin, se pare, că-l sprijină pe Anatol Kaminschi, liderul partidului „Obnovlenie” de la Tiraspol. Alţi demnitari de la Moscova continuă să-l susţină pe Igor Smirnov. E greu să înţelegi această atitudine a Federaţiei Ruse: pe de o parte nu oboseşte să reitereze poziţia oficială privind nevoia soluţionării conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Şi, pe de altă parte, acest sprijin masiv pentru autorităţile neconstituţionale de acolo, de la Tiraspol.

Iurie Leancă
Iurie Leancă: „Elementele la care v-aţi referit Dumneavoastră tocmai vin să confirme că conflictul transnistrean nu este doar o problemă a Republicii Moldova şi în acest sens cred că am reuşit în aceşti doi ani să internaţionalizăm suficient acest conflict, în sensul în care am putut face aşa, încât mai multe capitale, cancelarii importante să se preocupe mult mai puternic şi mult mai plenar de acest subiect şi să-l transforme drept una din priorităţile pe agenda Est-Vest. Scrisoarea la care v-aţi referit, de altfel semnată nu de premierul Putin, ci de către preşedintele partidului „Edinnaia Rosia” şi e o nuanţă, pe care nu putem s-o ignorăm. Bineînţeles că atitudinea noastră e una foarte clară şi aţi văzut că ambasadorul Rusiei a fost invitat la Ministerul de Externe. I s-a atras atenţia asupra inadmisibilităţii folosirii unui astfel de limbaj, fiindcă vine să prejudicieze doar procesul de negocieri. Dar niciodată n-am zis că va fi o situaţie simplă.”

Europa Liberă: Dar vedeţi cum se întâmplă? La cel mai înalt nivel autorităţile ruse vă asigură că Federaţia Rusă este interesată în menţinerea statalităţii Republicii Moldova, consolidarea independenţei, integrităţii. Pe de altă parte totuşi se întâmplă absolut invers.

Iurie Leancă:
„Nu avem altă soluţie decât calea de discuţii şi eforturi pentru a convinge că argumentele noastre sunt unele viabile şi soluţiile
Soluţiile care le propunem noi servesc în primul rând cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

care le propunem noi servesc în primul rând cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi intereselor de ansamblu ale Republicii Moldova. Asta este unica soluţie. Altă soluţie nu avem. Asta înseamnă că nu avem altceva de făcut decât de explicat. De antrenat şi alte capitale, care pot veni cu alte pârghii, cu alte elemente, care ar putea să schimbe percepţiile, poziţiile altor actori importanţi. Deci doar prin astfel de soluţii putem să avansăm. Eu sunt de acord cu Dumneavoastră că în aceşti doi ani am avansat poate nu aşa cum ne-am fi dorit noi. În pofida tuturor acţiunilor întreprinse de Guvern - şi în sensul creării unui climat de încredere, şi dezamorsării unor astfel de afaceri şi comunicăii între oameni, ş.a.m.d. Dar vedem că într-adevăr efectele sunt limitate fiindcă cheia soluţiei nu e doar la Chişinău şi la Tiraspol, ci în afară. Şi în continuare trebuie să discutăm, dar fără a prejudicia şi a afecta interesul nostru de bază. Există aceste principii, această linie roşie, pe care eu sunt convins că acest Guvern cel puţin niciodată nu le va încălca.”

Europa Liberă: Bine, dar v-aţi arătat foarte optimişti după reuniunea care a avut loc în Germania. Imediat după consumarea evenimentului liderul tiraspolean, Igor Smirnov, a zis că va veni la masa de negocieri doar atunci când Tiraspolul şi Chişinăul sunt pe picior de egalitate.

Iurie Leancă
: „Valentina, în primul rând nu am fost niciodată euforizaţi de
Chiar dacă liderii de la Tiraspol pretind că ei discută despre un viitor statut independent, toată lumea ştie foarte bine şi uitaţi-vă şi la declaraţia colegului meu, domnul Lavrov, care a vorbit foarte clar, univoc despre suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

anumite acţiuni şi de anumiţi paşi. Nu, eu cred că noi suntem foarte bine înfipţi cu picioarele în pământ şi ştim exact care e temperatura şi ce putem să realizăm. Al doilea element: chiar dacă liderii de la Tiraspol pretind că ei discută despre un viitor statut independent, toată lumea ştie foarte bine şi uitaţi-vă şi la declaraţia colegului meu, domnul Lavrov, care a vorbit foarte clar, univoc despre suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Poziţia Ucrainei la fel răsună foarte clar, nemaivorbind de poziţia actorilor occidentali. Deşi uneori am senzaţia că cei de la Tiraspol joacă aşa, rolul şi politica struţului, care nu-şi dă seama sau nu vrea să recunoască ce se întâmplă. Dar încă o dată – toţi noi ştim despre ce vorbim. Şi cel puţin este foarte important că aceşti mediatori – trei plus doi vorbesc foarte clar depre un context foarte punctual: suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. Există deosebiri de abordări, de nuanţe, nu le ascundem. Le-am reliefat şi în timpul discuţiilor la Moscova şi pe problema staţionării trupelor, care este una în pofida voinţei Republicii Moldova, şi pe problema situaţiei din Transnistria, şi livrările de gaze în această regiune, care nu sunt plătite, şi datoriile care se acumulează, şi asistenţa umanitară, care din păcate nu vine prin Chişinău.”

Europa Liberă: Din partea Rusiei.

Iurie Leancă
: „Din partea Rusiei am cerut insistent să meargă exact pe abordarea donatorilor occidentali, care tot ce ne oferă nouă – 15 la sută suntem gata să meargă spre regiunea estică a Republicii Moldova. Şi asta nu este problema noastră că ei uneori nu acceptă proiecte sociale pe motive absolut neserioase. Că proiecte sociale, de exemplu, pot afecta securitatea naţională a Transnistriei - ăsta a fost unul din răspunsuri. Deci, încă o dată: noi nu ascundem aceste divirgenţe, aceste diferenţe de abordări, dar tot ce facem noi, încercăm să demonstrăm şi avem suficiente argumente că sunt poziţii care nu sunt justificate, care nu ţin şi pe termen mediu, cel puţin cred că vom avea această şansă să inversăm într-un fel poziţiile, unde încă nu ne înţelegem.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG