Linkuri accesibilitate

„Dejun cu un nebun” - proteste la New York împotriva președintelui Iranului


La sosirea la New York
La sosirea la New York

Mahmoud Ahmadinejad va vorbi de la tribuna Adunării Generale ONU miercuri și urmează să aibă o conferință de presă, vineri.




Atentia lumii este indreapta la acest mijloc de septembrie catre Natiunile Unite, unde isi desfasoara sesiunea Adunarea Generala. La New York a sosit astăzi și Mahmoud Ahmadinejad, președintele Iranului. Cu detalii, Valeriu Sela corespondentul Europei Libere la Washington.

Seful statului iranian va fi intimpinat cu proteste la New York, unde va participa la sesiunea Adunarii Generale ONU. „Uniti Impotriva unui Iran cu Arme Nucleare”, o organizatie non-profit, a cerut conducerii hotelului Warwick sa nu ii gazduiasca pe presedintele Iranului si delegatia sa. Daca nu accepta, organizatia a propus un boicot international al retelei hoteliere respective.

In declaratia presedintelui organizatiei, Mark Wallace se arata ca Mahmoud Ahmadinejad este liderul unui regim criminal, aliat cu Al Qaeda si alti teroristi, si care se face vinovat de incalcari flagrante ale drepturilor omului. Gruparea a platit si pentru un panou, care urmeaza sa fie plasat in apropiere de Times Square, pe care este inscris, „Acum cind comemoram 10 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, partenerul tacut al retelei Al Qaeda vine la New York”.

Iranul neaga ca ar adaposti militanti Al Qaeda si pina acum nu au fost descoperite dovezi concludente ca ar exista legaturi intre Teheran si extremistii care au atacat obiective americane in urma cu zece ani. Dar guverne occidentale au acuzat in repetate rinduri Iranul ca incearca sa obtina armament nuclear, si aceasta învinuire fiind respinsa la Teheran.

Saptamina trecuta un scandal a izbucnit la Universitatea Columbia dupa ce s-a aflat ca un grup de studenti va lua masa cu Ahmadinejad, tabloidul New York Post titrind, „dejun cu un nebun”. Ulterior membrii grupului de studenti au spus ca e vorba doar de o intentie.

Mahmoud Ahmadinejad va vorbi de la tribuna Adunarii Generale miercuri si urmeaza sa aiba o conferinta de presa, vineri. Mediile de presa iraniene au relatat ca in acest an, presedintele intentioneaza sa ofere in dar delegatilor o carte in care sint descrise suferintele Iranului in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in anii ocupatiilor britanica si sovietica.

Nu este pentru prima data ca Mahmoud Ahmadinejad genereaza proteste la New York, cind vine la ONU. Anul trecut el a stirnit minie dupa ce a acuzat Statele Unite ca ar fi pus la cale atentatele de la 11 septembrie 2001, in alocutiunea sa in fata membrilor Adunarii Generale. In 2009, 12 delegatii, intre care Statele Unite si Franta au parasit lucrarile in timpul alocutiunii presedintele iranian, caracterizata drept „plina de ura si antisemita”.
XS
SM
MD
LG