Linkuri accesibilitate

„Tendinţe transatlantice” - un sondaj de opinie instructiv


51% din americani cred că ţări ca Japonia, China sau Coreea de sud sunt acum mai importante decît cele europene.




Anual, în America şi Europa, Fondul Marshall din Germania comandă un sondaj de opinie privind priorităţile strategice. Mai precis, percepţia publicului sau interesul publicului faţă de anumite ţinte strategice. Pe lângă America şi Turcia, sondajul a mai fost efectuat, între mai şi iunie, în 12 ţări ale Uniunii europene, între care şi România. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor de presă.

În premieră, majoritatea americanilor consideră că interesele strategice ale Statelor Unite sunt mai degrabă în ţările din Asia decât în Europa. Sondajul intitulat „Tendinţe transatlantice” arată că 51% din americani cred că ţări precum Japonia sau China sau Coreea de sud sunt acum mai importante pentru ţara lor. În Europa însă, 52% cred că Statele Unite sunt mai importante decât orice ţară asiatică.

Zsolt Niyri, coordonatorul sondajului din partea Fondului Marshall, arată că ţările asiatice au provocat o ruptură între americani şi europeni dar este prea devreme de spus dacă tendinţa se va menţine.

În 2004 încă, o majoritatea solidă a americanilor, aproape 55 la sută, vedea Europa drept prioritatea numărul unu. Iar statistic vorbind, arată autorii sondajului, schimbarea este notabilă. „S-ar putea să fi ajuns într-un moment crucial pentru relaţiile transatlantice, în care americanii îşi întorc privirile spre Est!” - a declarat Craig Kennedy, preşedintele Fondului Marshall din Germania. „Este un moment în care liderii politici trebuie să acţioneze cu hotărâre” a continuat Kennedy.

Pe de altă parte, sondajul arată că atât americanii cât şi europenii sunt convinşi că împărtăşesc anumite valori politice şi culturale, fundamentale pentru aşa-numita „Lume liberă” din care fac parte.

Interesant este că după trei ani la Casa Albă, preşedintele Obama rămâne estrem de popular în Europa, remarcă Zsolt Niyri , spre deosebire de Statele Unite. Părerile americanilor şi europenilor sunt mult mai apropiate, continuă Niyri, când vine vorba de politicile preşedintelui Obama. De ambele maluri ale Atlanticului, a crescut scepticismul cu privire la şansele unui succes în Afganistan. Nici Libia nu este privită drept un moment de glorie a politicii externe americane. În schimb, toţi consideră că Obama a înregistrat succese remarcabile în lupta împotriva terorismului, s-ar putea şi din cauza uciderii lui Osama bin Laden, liderul reţelei Al Qaida.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG