Linkuri accesibilitate

Comuniștii profită de slăbiciunile AIE (Jurnal de Chișinău)


„Statul împotriva culturii” (Al. Vakulovski/Timpul)




Adevărul publică un interviu exclusiv cu Traian Băsescu, după vizita lui în Statele Unite. Seful statului român a vorbit despre parteneriatul Bucureşti - Washington, dar şi despre relaţiile României cu Federaţia Rusă. Potrivit lui Băsescu, Moscova trebuie să înţeleagă că România nu doreşte „anexarea” Republicii Moldova, ci integrarea ei în Europa. Moldova a fost şi este pământ românesc, declară preşedintele român.

Tot în Adevărul, scriitorul Vitalie Ciobanu scrie că basarabenii au invatat in ultimul timp cuvântul „raider”, la fel cum în anii ’90 însuşisera noţiunea de „răket”. Autorul s-a arătat contrariat de comentariile iritate ale unor lideri politici care declarau ca se politizează prea mult subiectul raiderului. Marian Lupu, de exemplu, nu s-a limitat doar la declaraţii, dar chiar a respins solicitarea PLDM de a convoca Parlamentul intr-o sesiune extraordinara pentru a dezbate problema.

Editorialistul George Damian de la publicația Timpul se întreabă retoric „ce înseamnă pentru Republica Moldova scutul antirachetă din România?”. „Nimic altceva decât o speranţă în plus de apropiere de Occident. Şi, în acelaşi timp, înseamnă că Moscova va încerca cu şi mai multă îndârjire să controleze evenimentele de la Chişinău. Oamenii din Republica Moldova trebuie să decidă dacă vor să se alăture şi ei acestei zone de interese”, scrie George Damian.

Statul impotriva culturii”, îşi titreaza Alexandru Vakulovski editorialul tot din Timpul. Daca vrei sa ai succes in Moldova cu arta ta, trebuie sa le canti in struna claselor politice. Asa poti obtine o finantare sau un ordin, dar in acel moment te anulezi ca artist si devii businessman, e de părere Vakulovski.

Viorel Mihail scrie în Saptamana ca noi vrem sa ne integram in Europa, dar Europa vrea reunificarea Moldovei, de unde se vede clar, scrie el, ca unionistii, dusmanii de moarte ai Moldovei isi bat joc si de Europa dar si de un popor de peste 4 milioane de oameni.

Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chisinau ca de dragul puterii, chiar daca ar dăuna PCRM, Voronin ar putea sa meaga la o alianţă PD-PCRM, pentru ca Lupu s-ar compromite definitiv.

Petru Bogatu scrie tot acolo ca daca comunistii erau mai modeşti inainte, acum lucrurile s-au schimbat, ei acum profita de slabiciunile AIE. Ei nu mai vor sa ramana in opozitie si in schimbul votarii presedintelui impun o coalitie PLDM-PCRM.
XS
SM
MD
LG