Linkuri accesibilitate

România se „pregăteşte să acţioneze ca un stat membru al NATO”


G. Cristian Maior: „Posibilităţile României de a-şi manifesta solidaritatea cu Statele Unite sunt foarte diverse.”




16 septembrie 2001

Interviul săptămânii.
Reporter: Radu Stănescu

România se „pregăteşte să acţioneze ca un stat membru al NATO”.

Invitat: George Cristian Maior, secretar de stat pentru politica de apărare şi integrare euroatlantică din Ministerul Apărării Naţionale

După atacurile teroriste din America, România se „pregăteşte să acţioneze ca un stat membru al NATO” reaminteşte George Cristian Maior. „Se cunoaşte de asemeni faptul că printr-o decizie istorică, Alianţa Nord-Atlantică a activat în mod paradoxal după terminarea Războiului rece, pentru prima dată acest articol 5. Activarea articolului 5 presupune o marjă largă de posibilităţi prin care Alianţa poate participa alături de Statele Unite în riposta care se pregăteşte: de la implicarea de ordin logistic până la susţinerea operaţională sau funcţională a acestei anunţate riposte. Este prematur să vorbim de planuri operaţionale, pentru moment este vorba de declaraţii de solidaritate”.

„Posibilităţile României de a-şi manifesta solidaritatea sunt foarte diverse: de la declaraţii politice, care s-au făcut deja, la susţinere logistică şi chiar operaţională. Această marjă de posibilităţi se studiază dar rămâne de văzut ce decizii se iau în cadrul NATO şi mai ales ce planifică Statele Unite.

Ministrul apărării a avut deja o întâlnire cu ambasadorii şi ataşaţii militari ai statelor NATO acreditaţi la Bucureşti şi s-au discutat aspecte legate de ce s-a decis în Consiliul Suprem de Apărare, privind diverse aspecte ale securităţii. În curând trebuie dezbătute şi modificările în strategia de apărare , la care România se va alinia cât de curând.”

Statele Unite şi NATO se pregătesc de un război cu terorismul, nu este vorba de o confruntare clasică. „Şi România, precizează Maior, are inclus pericolul terorismului în doctrina naţională de securitate. Iar acum, ar putea deveni o prioritate. Schimbările care vor interveni nu privesc numai ministerul apărării dar un complex de instituţii fundamentale ale statului, însărcinate cu apărarea securităţii ţării.”

Maior precizează că în acest moment se discută şi despre posibilitatea ca România să participe activ, alături de aliaţi dar menţionarea unor date ar fi speculativă. Maior nu crede că atentatele vor afecta discuţia despre extinderea NATO „vor avea loc însă schimbări de abordare în contextul luptei cu terorismul, schimbări la care România va fi racordată”.

Cât priveşte rolul presei, Maior crede că trebuie să scoată ultimele evenimente din senzaţional şi să prezinte calm şi analitic ce s-a întâmplat dar mai ales ce va urma.
XS
SM
MD
LG