Linkuri accesibilitate

România - miza unui Minister al Afacerilor Europene


Jose Manuel Barroso cu Leonard Orban la Bruxelles.
Jose Manuel Barroso cu Leonard Orban la Bruxelles.

Monica Macovei: viitorul ministru al fondurilor europene va trebui „să stăpînească șerpăria din toate structurile românești” implicate în achiziții publice.




După mai bine de patru ani de la aderarea la UE, România a hotărât să-și înființeze un Minister al Afacerilor Europene. De ce era nevoie de un asemenea minister? Sabina Fati.

Premierul roman, Emil Boc ar vrea sa puna pe picioare pina la sfirsitul acestei luni noul Minister al Afacerilor Europene, care urmeaza sa coordoneze toate structurile implicate in absorbtia banilor comunitari.

Oficialilor romani le-a venit aceasta idee pornind de la datele care arata ca Romania este pe ultimul loc in rindurile statelor europene la absorbtia fondurilor oferite de Uniunea Europeana. In general Romania atrage sub cinci la suta din fondurile la care are acces: Uniunea Europeana a pus la dispozitia Romaniei fonduri structurale de 31 de miliarde de euro din 2007 pina in 2013, bani destinati mai ales dezvoltarii infrastructurii si transporturilor, pe care daca Bucurestiul nu-i ia in urmatorii doi ani, ii va pierde.

Intrebarea logica pusa de oficialii straini este mereu aceeasi: de ce Romania nu poate sa ia acesti bani de la Bruxelles pentru a face sosele, autostrazi si drumuri europene, in conditiile in care economia autohtona nu are astfel de resurse. Raspunsul evident este ca ministerele nu fac proiecte sau ca in orice caz nu fac proiecte eligibile si sint mult mai putin interesate sa lucreze cu bani europeni, decit cu bani de la bugetul de stat din cauza verificarilor mai serioase si mai aplicate pe care le fac organismele europene.

Infiintarea unui Minister dedicat probelmelor europene ar putea duce la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor puse de Bruxelles la dispozitia Romaniei, crede premierul roman. Nu se stie inca ce mecanism ar putea convinge ministerele romanesti sa faca proiecte mai multe si mai bune pentru accesarea fondurilor.

E posibil, totusi, ca noul ministru al fondurilor europene, Leonard Orban sa aiba o strategie in acest sens, mai cu seama ca are o experienta de 19 ani in probleme europene: a fost comisar european pentru multilingvism vreme de doi ani, pina in 2009, dar inainte de acest mandat a ocupat functia de negociator sef in relatiile cu Uniunea Europeana.

Asteptarile din partea guvernului sint mari in ceea cel priveste, iar presedintele Traian Basescu mizeaza la rindul sau pe capacitatea lui de a reorganiza lucrurile. Europarlamentara Monica Macovei l-a avertizat in acelasi timp pe viitorul ministru al fondurilor europene ca va trebui „sa stapineasca serparia din toate structurile romanesti” implicate in achizitii publice.

Premierul roman a trimis Parlamentului propunerea numirii lui Leonard Orban pentru conducerea noului Minister, iar opozitia a declarat deja ca va vota impotriva, chiar daca nu are destule voturi pentru a-l putea respinge pe viitorul ministru roman al fondurilor europene.
XS
SM
MD
LG