Linkuri accesibilitate

Dacă euro ar dispărea…


Valeriu Prohnitchi
Valeriu Prohnitchi

Valeriu Prohniţchi: „Ar fi un cataclism geopolitic comparabil cu prăbuşirea URSS. Nici Moldova nu va scăpa neatinsă…”


Liderii german și francez au dezbătut la o videoconferință în această seară cu premierul grec soluțiile pentru depășirea crizei datoriilor din zona euro. Discuțiile între Nicolas Sarkozy, Angela Merkel și Georgios Papandreou au loc într-un moment când în Germania, cel mai mare contribuabil la pachetul de ajutoare, se fac apeluri la un faliment controlat al Greciei. Despre cum și dacă este afectată Moldova de criza din zona euro, a discutat la Chișinău Vasile Botnaru cu economistul Valeriu Prohnițchi de la centrul de analiză Expert Grup:


Un punct de vedere de Valeriu Prohniţchi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct



Valeriu Prohniţchi: „Cel mai apocaliptic scenariu posibil, despre care discută unii economişti, este o dezintegrare a zonei euro. Spun deodată că din punctul meu de vedere acest scenariu are o probabilitate mică de realizare. Dar dacă el s-ar realiza, toată lumea ar simţi-o integral din mai multe motive. În primul rând Uniunea Europeană reprezintă un pol economic extrem de important, producând cam 20 la sută din produsul global. Evident că eliminarea monedei euro comune ar arunca Uniunea Europeană cu multe decenii în urmă şi impactul va fi simţit de multe generaţii pe viitor. Ar fi, din punctul meu de vedere, mai mult un cataclism geopolitic comparabil, dacă nu chiar depăşind prăbuşirea Uniunii Sovietice. Evident că nici Moldova nu va scăpa neatinsă, pentru că Banca Naţională în rezervele sale o parte din active sunt nominalizate în euro. Avem fluxuri comerciale extrem de importante cu care ne leagă de Uniunea Europeană, mulţi investitori care investesc în Republica Moldova îşi au originea în ţările Uniunii Europene. Nu în ultimul rând avem moldoveni care lucrează în ţările europene şi trimit bani în Republica Moldova familiilor, care au rămas acasă. De asemenea poate aş menţiona şi faptul că o bună parte, dacă nu cea mai mare parte din asistenţa bilaterală, pe care o primeşte Republica Moldova, vine tot de la ţările europene.”

Europa Liberă: Cât priveşte alternativa, iarăşi ne gândim dacă, Doamne fereşte, s-ar adeveri acest scenariu, ce alternative ar avea Moldova?

Valeriu Prohniţchi: „Dacă prin alternative vă referiţi la monedele, în care să fie păstrate economiile, atunci dolarul va fi singura practic monedă disponibilă pentru masele largi ale populaţiei. Evident că investitorii profesionişti ar putea să investească în anumite monede de refugiu, cum ar fi krona norvegiană, dolarul canadian şi dolarul australian, dar evident că aceste valute sunt destul de exotice pentru piaţa moldovenească.”

Europa Liberă: Dar piaţa spre care tinde Moldova şi cu care vrea să se integreze tot mai mult şi sub aspect politic?

Valeriu Prohniţchi: „Păi vă daţi seama, prăbuşirea zonei euro ar putea să însemne de fapt colapsul Uniunii Europene, proiectul european în forma în care noi îl cunoaştem azi. Deci, practic dacă se realizează acest scenariu, n-avem cu cine să ne integrăm. Dar spun încă o dată, este un scenariu din punctul meu de vedere aproape totalmente apocaliptic. Toată lumea înţelege că un colaps al zonei euro ar fi unul absolut detrimental pentru economia globală şi nu se va admite un asemenea scenariu. Cred că cel mai probabil scenariu este cel al unui faliment controlat al Greciei şi posibil al expulzării Greciei din zona euro. Tehnic nu este clar cum s-ar produce acest lucru, pentru că Tratatul de la Maastricht nu prevede eliminarea unei ţări membre din zona euro, dar probabil vor fi inventate careva mecanisme politice, care să facă posibil acest lucru. Grecia va adopta o nouă valută naţională şi acest scenariu într-un fel, care are anumite costuri evident pe termen scurt va fi unul care va însănătoşi zona euro pe termen lung.”
XS
SM
MD
LG