Linkuri accesibilitate

14.09 - București: Zi de doliu în România pentru victimele atentatelor teroriste


New York 11 septembrie 2001
New York 11 septembrie 2001

Emil Constantinescu: „Viitorul tuturor va depinde de felul în care fiecare om va şti să-şi apere propria libertate şi demnitate.”




14 septembrie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).

Zi de doliu în România în memoria victimelor atacurilor teroriste din Statele Unite.

Românii s-au rugat pentru victimele atentatelor din 11 septembrie. La ora 12, timp de trei minute, Bucureştiul a fost scufundat în tăcere. În Piața Universităţii, unde erau adunaţi peste 1.500 de oameni, nu s-a auzit nici măcar o şoaptă. […]

Vizibil marcat de evenimentele din ultimele zile, fostul preşedinte Emil Constantinescu a fost unul din primii care a depus un buchet de flori la troiţa din Piaţă. A fost urmat de diverse oficialităţi. „Viitorul tuturor va depinde de felul în care fiecare om va şti să-şi apere propria libertate şi demnitate” – a spus Emil Constantinescu .

„Din acest moment, lumea s-a schimbat. S-a creat o situaţie care pune în pericol valori fundamentale: libertatea oamenilor, democraţia. Nu este numai o problemă a Americii, este o problemă a fiecărui om, oriunde s-ar afla în lume” a mai declarat Emil Constantinescu.

Majoritatea au plecat după aceea la ambasada americană, unde trotuarul opus s-a umplut de flori. Pelerinajul a început de la primele ore ale zilei.
Bucureştii, înainte de a merge la lucru, s-au oprit la ambasadă ca să lase o floare şi să se roage câteva minute pentru victimele atentatelor teroriste. […]

La Patriarhia română, peste 100 de oameni au asistat la slujba de pomenire, ţinută de patriarhul Teoctist. „În ziua sărbătoririi Înălţării Sfânte Cruci, noi jelim victimele în urma cărora au rămas părinţi, fraţi şi rude îndoliate… Ceea ce am văzut în ultimele zile la televiziune este o faptă diabolică” a spus şeful bisericii ortodoxe române. La slujbă a fost prezent şi consulul general al Statelor Unite.

Preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase şi alţi demnitari au păstrat un moment de reculegere au semnat, alături de alte sute de bucureşteni, în cartea de condoleanţe deschis la centrul cultural american. „Am venit să ne plecăm frunţile în memoria victimelor acestui act barbar” a declarat preşedintele Iliescu.

La biserica anglicană s-a ţinut o slujbă specială la care au participat preşedintele şi membri ai ambasadei americane la Bucureşti.
XS
SM
MD
LG