Linkuri accesibilitate

Damaşcani: un argument pentru reforma educaţiei


Mihai Şleahtiţchi: Experienţa arată că pedagogii nu rămân fără lucru, iar spaţiile nu se pierd. Iată că la Damaşcani a apărut o importantă bibliotecă...


Corespondenta noastră la Chișinău Alla Ceapai continuă seria de relatări ale EL despre reforma educației, mai exact despre închiderea și comasarea școlilor cu un reportaj de la țară. Satul Damașcani, r. Râșcani, a rămas fără școală proprie din 2009, iar o vreme copiii au făcut drumul până la școala din Petroșani pe jos, prin pădure. Acum merg în altă parte, la Costești, dar cu autobuzul.


Damaşcani: un argument pentru reforma educaţiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct



Andrei Oleneac
În raionul Râşcani reforma învăţămîntului a început din 2009 cu reorganizarea a 7 instituţii de învăţământ – 6 gimnazii şi 1 şcoală primară. Odată cu închiderea şcolii din satul Damaşcani, cei 46 de elevi erau nevoiţi să meargă pe jos, prin pădure, la gimnaziul din satul Petroşani. Iar începînd cu anul trecut în urma proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural” finanţat de Banca Mondială elevilor din satul Damaşcani li s-a oferit oportunitatea de a merge la o şcoală mai mare, la liceul de circumscripţie „Silvian Lucaci” din satul Costeşti. Iar pentru a traversa cele 9 km distanţă elevii au la dispoziţie un autocar şcolar.

Gabriela Ureche
În orele matinale staţia auto din Damaşcani este animată de zîmbetele şi vocile mai multor elevi. Ei sunt în aşteptarea autocarului „Hai cu noi la o şcoală mai bună”, aflu de la Andrei Oleneac, elev în clasa a opta. El îmi povesteşte că pînă în clasa şasea a studiat la Petroşani, iar acum merge în fiecare zi la liceul de la Costeşti.

„Ar fi mai bine să avem o şcoală în satul nostru e mult mai aproape decît să venim cu autocarul pînă la Costeşti. Cînd învăţam la Petroşani parcurgeam un drum pe jos, prin pădure şi era mult mai greu, aici la Costeşti e mai uşor.”

Dar ce se întîmplă dacă te fură somnul şi întîrzii la autocar, o întreb pe Gabriela Ureche, eleva în clasa a opta.

„Mă întorc acasă, pierd lecţiile. Cîteodată vin pe jos cu fratele, dar cîteodată acasă, iarna mai ales.”

Svetlana Naforniţă elevă în clasa a 11-a insistă să-mi spună cît de greu este să ajungi pe timp de iarnă la şcoală.

„Din cauza anotimpului sau zăpezii uneori se întîmplă să nu putem ajunge pînă la liceu.”

În timp ce ne deplasăm cu autocarul aflu că elevii sunt însoţiţi şi de o profesoară care are grijă ca toţi copiii să facă naveta casă-şcoală în mare siguranţă. Irina Ureche, fostă profesoară la şcoala din Damaşcani.

La lecţii, la liceul din Costeşti
„Ştiţi la început chiar aveam o frică mare că nu ştiam cum o să ne primească aici, mai ales că eram singură care vine între mai mulţi profesori. Acolo eram învăţător, noi eram două de toate. Aveam 16 elevi în trei clase. Trei săli erau, una era ospătărie şi două erau ca săli de clasă. Nu aveam nici sală festivă, nici sală sportivă.”

Într-un sfert de ora am ajuns la destinaţie. În timp ce elevii se pregătesc pentru începutul orelor, stau de vorbă cu Tamara Coltun, profesoară de clasele primare, care timp de 20 de ani a fost director adjunct la liceul din Costeşti.

„Optimizarea asta tot este în interesul statului ca să nu cheltuie aşa mulţi bani.”

Europa liberă: Dar mai puţin interesul elevilor şi a profesorilor?

Tamara Coltun
„Mai puţin în interesul elevilor. Asta este optimizarea banului. Nu se cheltuie atît pentru şcoala din Damaşcani s-a închis, banii cei trec la noi. Copilul merge 9 km, 18 km pe zi, dar vede aici lucruri mult mai frumoase.”

Tamara Coltun crede că această reformă are şi părţile ei negative.

„Clasele sunt mai mari, asta clar că pentru învăţător este foarte greu. Transportarea elevilor, că el s-ar duce acasă la 12, dar aşa se duce la trei.”

Iată cum califică această experienţă a raionului Rîşcani, ministrul educaţiei Mihail Şleahtiţchi.

Mihai Şleahtiţchi
„Iată că experienţa Rîşcanilor vă spune: nimic nu se întîmplă cu pedagogii din localităţile de unde au plecat copiii. Nu au pedagogi care au rămas în afara cîmpului muncii. Cînd vorbim despre reforma structurală, de cîte ori v-am spus că acele spaţii nu dispar, cum spun oponenţii reformei noastre. Iată că experienţa Damaşcanilor arată că a apărut o mare şi importantă bibliotecă.”

Mihail Şleahtiţchi a ţinut să precizeze că succesul reformei în raionul Rîşcani este „arma” cu care va lupta contra oponenţilor reformei, dar şi o dovadă a eficienţei pentru reprezentanţii FMI care o sprijină.
Previous Next

XS
SM
MD
LG