Linkuri accesibilitate

La Assisi despre Sergiu Celibidache cu dirijorul Mark Mast


Dirijorul Mark Mast mulțumind publicului la sfîrșitul concertului de la Assisi
Dirijorul Mark Mast mulțumind publicului la sfîrșitul concertului de la Assisi

Un concert simfonic pentru salvarea frescelor lui Giotto de la Assisi și un interviu cu un dirijor discipol al lui Sergiu Celibidache.






Assisi, celebru centru religios și cultural al Italiei centrale, a găzduit zilele acestea, la inițiativa „Asociației Mozart Italia” un concert cu totul special și remarcabil al Orchestrei de tineri ai Filarmonicii bavareze (Münchner Jugendorchester), sub bagheta dirijorului Mark Mast, unul dintre elevii, astăzi de succes, ai lui Sergiu Celibidache.

Despre muzică, pasiune și Sergiu Celibidache la Assisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Panou cu pictura lui Giotto în Biserica superioară Sf. Francisc de la Assisi

Concertul s-a desfășurat în Biserica papală Sf. Francisc de la Assisi, ea însăși celebră pentru ciclul de fresce înfățișînd viața sfîntului fondator al ordinului franciscanilor, pictat de Cimabue, Giotto și școala celor doi mari maeștri ai renașterii italiene.

Foarte cunoscutele și deosebit de frumoasele fresce au nevoie de intervenții de restaurare, după apariția unor fisuri
Detaliu de frescă și fisurile în perete ce necesită restaurare urgentă

și degradări ale pereților bisericii, iar concertul a făute parte dintr-un ciclu dedicat acestei acțiuni.

Orchestra și dirijorul munchenez și-au donat toate drepturile concertului - altfel gratuit pentru public -, în beneficiul restaurării frescelor lui Giotto, în același scop fiind colectate fnduri de la public și urmînd a fi realizat și comercializat un DVD al concertului.

Un eveniment muzical, altfel, aparte, cu un program impresionant, în care au figurat uvertura Hebride a lui Mendelssohn, Poemul simfonic „La Poverta di S. Francesco”, compus de părintele Giuseppe Magrino, care conduce activitatea muzicală a abației de la Asissi, Simfonia a 8-a de Beethoven și Tablouri dintr-o expoziție, capodopera lui Musorgski.

Pentru salvarea frescelor lui Giotto

x
Pentru salvarea frescelor lui Giotto
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00


Dirijorul concertului, Mark Mast, născut în 1963 la Mitteltal în Bavaria, este un cunoscător și apropiat al lumii culturale românești, îndeosebi moldovene, fiind unul din elevii de frunte ai lui Sergiu Celibidache. A condus, de altfel, în 2006, la aniversarea de zece ani de la moartea maestrului român, Festivalul „Celibidache din nou acasă”, la Iași, și păstrează o bună amintire muzicienilor ieșeni.


Mast este, de circa zece ani, și intendentul Fundației Sergiu Celibidache de la Munchen și, la Asissi, am stat de vorbă cu el în pauza concertului, începînd prin a-l întreba dacă și în ce măsură continuă prin muzica și activitatea sa spiritul creator al dirijorului român.

„Cum aș putea fi altfel, fiind inițiat de el, nu te oprești niciodată urmîndu-i calea. Pentru mine a fost într-adevăr o inițiere în lumea muzicii și în lumea inimii, în ultimă instanță. Fiindcă ceea ce ne-a dăruit tuturor este exact dragostea; și anume, aceea de a nu opri pasiunea, de a nu te opri din a crede în bine... Tot ce am făcut în ultimii 20 de ani cu Filarmonica bavareză, cu mai multe orchestre și coruri, tot ce am făcut la Festivalul meu muzical din Pădurea Neagră, totul este inspirat de el, iar în momente precum cel de astă seară el este cu noi...”

Mark Mast desfășoară o activitate remarcabilă și în cadrul Fundației Celibidache de la Munchen care, mi-a spus el, se pregătește să serbeze cei 100 de ani de la nașterea dirijorului și compozitorului originar de pe plaiurile moldovene.

„Mă ocup acum cu editarea seriei de volume
Tinerii muzicieni de la Münchner Jugendorchester își promovează turneul

Celibidachiana, mă ocup cu începerea publicării ediției compozițiilor sale, în anul centenarului nașterii lui Celibidache, în 2012. Sper că vom reuși să publicăm ediția lucrării Taschengarten, a Suitei românești, o lucrare de mari proporții, cu opt mișcări, a unui opus simfonic mai scurt, denumit Klage, compusă de Celibidache în ultimul an de viață, în memoria lui Arturo Benedetti Michelangeli, și, sper, să prezentăm, să publicăm o mică Simfonie, din anii tinereții [...] Se vor adăuga manuscrisele sale, circa 20 de caiete, de schițe, să le spunem ale unui geniu, în curs de a fi studiate și editate de către profesorul Patrick Lang.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG