Linkuri accesibilitate

Preşedintele României merge la Washington


Traian Basescu şi Barack Obama, 8 aprilie 2010
Traian Basescu şi Barack Obama, 8 aprilie 2010

Vizita pe care o face mâine Traian Băsescu are importante mize strategice pentru Romania.


Președintele României, Traian Băsescu se va afla mâine în vizită de lucru la Washington, prima sa vizită în Statele Unite în perioada președinției lui Barack Obama. Vizita are loc după parafarea luna aceasta a acordului prin care România va găzdui elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice. Relatează de la București, Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



Presedintele Romaniei, Traian Basescu este asteptat miine la Washington pentru o vizita fulger de la care se asteapta rezultate spectaculoase. Seful statului roman va avea probabil si o intrevedere cu omologul sau american, desi deocamdata nu exista o agenda oficiala.

Este posibil potrivit unor surse diplomatice ca Romania si Statele Unite sa stabileasca „un nou nivel” al relatiilor politice si strategice cu ocazia vizitei lui Traian Basescu in capitala Statelor Unite.

Dupa 2004, cind Traian Basescu a declarat ca axa Bucuresti-Washington este principalul indicator al politicii externe autohtone, relatiile dintre cele doua parti au evoluat cu deschiderea in 2006 a bazei militare americane de la Kogalniceanu, linga Constanta si cu parafarea in 2011 a Acordului privind instalarea unor elemente ale scutului antiracheta la Deveselu, localitate situata in Campia Romana, in apropierea muncipiului Caracal.

Acest acord ar putea sa fie semnat miine la Washington intre sefii celor doua diplomatii, dar pe agenda discutiilor se afla si subiectul liberalizarii vizelor pentru cetatenii romani, care in acest moment sint nevoiti sa faca fata unor formalitati destul de complicate daca vor sa calatoreasca in Statele Unite.

Deocamdata Washingtonul a ridicat sistemul de vize in Europa de Est doar in statele in care gradul de respingere al solicitantilor nu depaseste 3 la suta. In Romania insa circa 25 la suta dintre cei care cer viza turistica in Statele Unite sint respinsi, ceea ce face ca Bucurestiul sa nu se califice standardelor americane.

Anul trecut Parlamentul European a votat o rezolutie prin care solicita ca Uniunea Europeana sa negocieze la pachet ridicarea vizelor pentru Statele Unite in cazul celor patru state membre care nu au reusit sa obtina aceasta facilitate in mod direct, este vorba despre Bulgaria, Cipru, Polonia si Romania.

E posibil ca presedintele Statelor Unite sa faca unele promisiuni in acest sens, dupa ce asta vara a vorbit la Summit-ul de la Varsovia despre ridicarea vizelor pentru polonezi si bulgari. Oficialii romani s-ar astepta la o astfel de declaratie, dar si la o evaluare si adaugire a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite si Romania, in contextul in care liderii romani au raspuns pina acum asteptarilor Washingtonului.

In aceasta zona in care Statele Unite au parteneriate strategice doar cu Polonia, Turcia si Israelul, Romania devine o punte care face legatura intre Occident si Rusia, dar si o altfel de fereastra spre Marea Neagra, prin care traseele hidrocarburilor vor conecta Estul cu Vestul ocolind Rusia.

Vizita pe care o face miine Traian Basescu la Washington are deci importante mize strategice pentru Romania.
XS
SM
MD
LG