Linkuri accesibilitate

11.09.2001 - La ora atentatelor teroriste din Statele Unite


World Trade Center lovit de avioanele pilotate de teroriști
World Trade Center lovit de avioanele pilotate de teroriști

Comentarii în direct de la microfonul Europei Libere.





Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:07 0:00
Link direct

11 septembrie 2001

Ora Moldovei.

La ora atentatelor teroriste din Statele Unite.

Nestor Ratesh: De necrezut ce se vede, de necrezut ce s-a putut întâmpla. Şi n-aş vrea să fiu prea emoţional, pentru că mă afectează personal – am trăit 20 de ani la Washington, am fost de nenumărate ori la New-York, familia mea e încă la Washington, eu trebuia să plec, nu ştiu dacă voi mai pleca, sâmbătă la Washington. Deci, există şi o latură emoţională personală pe care nu o voi aborda aici, dar sunt evenimente de un dramatism greu de închipuit.

Dan Ionescu: M-am uitat la televizor şi am văzut, nu-ţi venea să crezi, pur şi simplu, cum cel puţin al doilea avion s-a putut urmări la televizor imaginea, acest al doilea avion intra într-o clădire care deja luase foc. Şi apoi tot aşa am putut să vedem, fără nici un fel de, cum să spun, de senzaţie că trăim acest eveniment atât de dramatic, ţi se părea că este un film, un syncfusion, un film de ficţiune. Vedeai cum apoi au început să se prăbuşească aceste turnuri uriaşe. Se pare, după agenţii, citind ce au scris agenţiile de presă, că în mod normal în această clădire lucrează circa 50 de mii de persoane. Deci e vorba de un mic oraş.

Nestor Ratesh: Lucrează 50 de mii, dar clădirile sunt vizitate aproape zilnic de alte 50-60 de mii. Se apreciază că ele sunt vizitate zilnic, împreună cu cei care lucrează acolo, de 120-130 de mii de oameni, care se duc la cinema, acolo sunt cinematografe, sunt magazine, sunt birouri. Majoritatea sunt birouri. Cândva, nu ştiu dacă mai există şi acum, era un hotel la etajele superioare ale unuia din blocurile-turn, cred că cel care s-a prăbuşit primul.

Enorm de multă lume, ascultătorii noştri poate că nici nu-şi pot imagina o imensitate de blocuri ca acestea, care sunt lovite de două avioane şi relativ nu mult timp după aceea se şi prăbuşesc ca nişte cărţi de joc. S-au văzut oameni prinşi la etajele superioare de flăcări şi care s-au aruncat de la etajul 100. Fără nici o şansă de supravieţuire, dar probabil că moartea venea mai repede decât prin flăcările care se apropiau de ei.

Evenimente extraordinar de dramatice, pentru care nu s-au stabilit încă vinovaţii, pentru care nu se ştie cu precizie unde au fost organizate, cine le-a susţinut, cine a oferit toate măsurile de susţinere. Asta presupune o mulţime de lucruri. Este vorba de un număr destul de mare de terorişti. Suntem obişnuiţi cu un terorist sinucigaş, care explodează o bombă. Dar aici trebuie să fi fost foarte multă lume implicată. Cum au reuşit să deturneze avioane, cum au reuşit să ia controlul acelor avioane şi să le ducă direct la ţintă.

Va trece multă vreme, până ce se vor cunoaşte toate aceste lucruri. Motiv pentru care şi în afară de cererea, am văzut la televizor, cererea, au povestit martorii oculari, cererea, au spus reporterii de la faţa locului...; nu ştim mai nimic din partea autorităţilor.

Preşedintele Bush de două ori a apărut la televizor vorbind americanilor. Prima oară el nici nu se afla la Washington. Toate lucrurile s-au desfăşurat dimineaţa, la nouă fără un sfert dimineaţa au fost primele atacuri la New-York. Nouă fără un sfert dimineaţa ar fi patru după amiază, nu? Nouă şi cu şapte - 16, patru fără un sfert după amiază în Republica Moldova şi în România. Preşedintele se afla, după cum spuneam, nu la Washington, ci în Florida, într-o localitate din statul Florida, din Sudul coastei Răsăritene a Statelor Unite, unde se întâlnea cu elevii unei şcoli. Când a aflat a spus doar câteva cuvinte, vorbind şi despre un aparent atac terorist.

Apoi s-a aşternut linişte totală din partea autorităţilor, până după prânz la Washington, pe la şapte-opt seara în partea noastră a lumii, când preşedintele Bush a apărut din nou şi a spus iarăşi doar câteva cuvinte. Şi anume, că forţele armate ale Statelor Unite au intrat în alertă de gradul întâi, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât şi în străinătate şi că s-a aflat în contact regulat cu vicepreşedintele Statelor Unite, cu secretarul de stat, cu ministrul Apărării şi cu alte oficialităţi.

Preşedintele vorbea nu de la Washington, el a luat imediat avionul din Florida, dar nu s-a întors la Washington din motive evidente. Vorbea de la Baza forţelor aeriene Barksdale din statul Louisiana, tot un stat sudic. Şi a încercat să-i asigure pe americani că Guvernul şi serviciile de securitate vor face tot posibilul pentru a asigura protecţia americanilor de acum înainte.

Dan Ionescu: Şi pentru a-i prinde pe, a spus că vor fi vânaţi cei vinovaţi de aceste atacuri.

Nestor Ratesh: Vor fi pedepsiţi cei vinovaţi de aceste atacuri. Cine sunt vinovaţii e un semn de întrebare, la care cred că nimeni nu poate răspunde în clipa de faţă cu certitudine.

Dan Ionescu: Există multe, însă, au început să apară destul de multe, hai să spunem speculaţii. Mai mult decât speculaţii. Dezminţiri. Interesant este - talibanii au dezminţit că au vreun amestec, miliţia din Afganistan a spus că faimosul bin Laden nu ar fi amestecat în aceasta. Adică aici sunt tot felul de versiuni.

Pe de o parte în Occident se insistă tot mai mult pe posibilitatea ca în spatele acestor evenimente să fi fost şeful teroriştilor, această eminenţă cenuşie al teroriştilor bin Laden. Şi pe de altă parte, tot felul de dezminţiri, precum că nu ar fi adevărat. Şi în acelaş timp asistăm la un val de măsuri de securitate excepţionale în întreaga omenire, începând cu Statele Unite, continuând cu Bruxellesul, trecând mai departe spre Rusia chiar, spre Ucraina, Rusia ş.a.m.d.

Nestor Rateş: Rusia a pus în stare de alarmă forţele ei aeriene, se pare. Republica Cehă a pus unităţile de apărare antiaeriană şi câteva alte unităţi militare în stare de alarmă ş.a.m.d.

Dan Ionescu: Aeroporturile majoritatea şi-au stopat zborurile către Statelel Unite. Frankfurtul de exemplu, Madridul.

Nestor Ratesh: Toate, toate.

Dan Ionescu: Iar în America circulaţia aeriană practic este îngheţată. 50 de avioane zboară de colo colo, îmcercând să aterizeze undeva.

Nestor Ratesh: Au fost deviate spre Canada. Toate zborurile spre Statele Unite şi din Statele Unite au fost deviate în Canada. Traficul aerian, pe teritoriul şi în spaţiul aerian al Statelor Unite a fost stopat complet. De fapt au fost închise şi frontierele terestre, frontierele cu cele două ţări cu care se mărgineşte America şi anume Mexicul şi Canada, iar legăturile telefonice abia au fost reluate acum jumătate de oră sau o oră cu Statele Unite. Eu am încercat să sun de nenumărate ori şi pentru informaţii, şi familia şi n-am reuşit.

Dan Ionescu: Interesant esate că şi Colin Powell era şi el plecat, era în Peru.

Nestor Ratesh: Colin Powell fiind secretarul de stat, ministrul de externe.

Dan Ionescu: Deci s-a produs un fel de reacţie la nivel oficial. Şi pe lângă aceasta au început să funcţioneze toate aceste aparate, ca să spunem, de prevenire a unor alte posibile atacuri şi nu numai în Statele Unite, ci şi cum am spus în alte ţări. De exemplu, personalul NATO de la Bruxelles a fost evacuat din clădirea Alianţei Nord Atlantice, sediul Alianţei Nord Atlantice. Iar pe lângă acest lucru, în Statele Unite, unde este sediul Naţiunilor Unite s-a întâmplat acelaşi lucru – Organizaţia Naţiunilor Unite a decis să evacueze personalul până când se va lămuri ce se întâmplă.

Nestor Ratesh: De fapt toate clădirile publice, guvernamentale sau nu, au fost evacuate la Washington şi la New York pentru a preveni alte dezastre. Bursa bineînţeles că şi-a întrerupt activitatea. Nu e de mirare – Bursa este foarte aproape de cel două blocuri turn, care s-au prăbuşit. Nici nu ştiu dacă nu a fost afectată în această prăbuşire, pentru că prăbuşirea unor mastodonţi ca aceste clădiri trebuie să fi fost un dezastru în tot cartierul de acolo. Dar de menţionat că Banca Centrală, Banca Rezervelor Federale a Statelor Unite a ţinut să anunţe că toate operaţiunile financiare continuă.

Dan Ionescu: Pentru a preîntâmpina panica pentru că deja s-a înregistrat la bursele europene.

Nestor Ratesh: La bursele europene şi dolarul s-a prăbuşit.

Dan Ionescu: Exact. Şi acţiunile se vând masiv, e o scădere a preţurilor, am văzut pe telegramele de presă. Deocamdată e o stare haotică şi lucrurile se vor calma pe măsură ce în primul rând se ştie mai mult despre, efectiv despre cine a fost în spate, ce s-a întâmplat, de unde a pornit toată aceasta.

Nestor Ratesh: Aceasta este întrebarea cea mare. Şi după aparenţe ai spune că toate indiciile duc în Afganistan, la acest faimos Osama bin Laden, un om de afaceri saudit, plin de bani, care de mai mulţi ani conduce o mare reţea de terorişti, de terorişti arabi în mare parte, care au şi înfăptuit multe atacuri teroriste, inclusiv demolarea, exploziile de la ambasadele americane din Chenia şi Sudan, şi alte atacuri teroriste. Culmea este că printre cei care au dezminţit în această seară orice amestec în aceste atacuri s-a aflat şi organizaţia lui bin Laden.

Dan Ionescu: Da, am auzit acest lucru.

Nestor Ratesh: Este greu de crezut organizaţiei teroriste, care îşi întemeiază activităţile pe minciună şi dezinformare şi acţiuni de diversiune, că spun adevărul. O mulţime de organizaţii palestiniene de asemenea s-au dezvinovăţit, aşa că rămâne de văzut.

XS
SM
MD
LG