Linkuri accesibilitate

10.09 - București: Căzmâncarea de partid şi de stat


După 8 luni de guvernare, şefii PSD pot spune că au câştigat la scor reconcilierea naţională.







10 septembrie 2001

Actualitatea (Comentariu: Neculai Constantin Munteanu)

Căzmâncarea de partid şi de stat.

Luni de zile , Octav Cozmâncă a dus în servietă o lege a aleşilor locali. […] Legea nu există dar a reuşit să strecoare în noua lege a administraţiei publice câteva cuvinte care veştejesc puterea primarilor şi dau consilierilor locali, social-democraţi de regulă şi membri ai administraţiilor din regiile locale posibilitatea să ţină sub control acţiunile aleşilor neagreaţi de guvern.

De la o vreme, nici Octav Cozmâncă nu mai vorbeşte de legea lui. Situaţia s-a schimbat mult. […] Dacă sprâncenele încruntate ale lui Octav Cozmâncă au reuşit să bage spaima în mulţi primari ai opoziţiei, punguţa cu doi bani în care zac şi alte comori şi mai eficiente ca sabia lui Damocles, face minuni: primarii cad la aşternutul social democraţiei, ca muştele.

E drept şi după alegerile din 1992, liderii PDSR punea cătarea pe cei care nu li se subordonau şi îi reconciliau forţat cu politica guvernamentală. Primarii opoziţiei de atunci, ai CDR, erau suspendaţi de prefecţi, târâţi prin tribunale, boicotaţi de consiliile locale. Sute de primari au fost puși atunci la respect. Şi atunci ca şi acum, primarul trebuia să se facă mic, să aprobe tot şi să dea pământ prefectului şi apropiaţilor acestuia. Însă ce se făcea atunci cu justiţia, acum se face cu metoda convingerii: de la om, la Cozmâncă.

După 8 luni de guvernare, şefii PSD pot spune că au câştigat la scor reconcilierea naţională. Dacă în Parlament, partidul lui Adrian Năstase mai are ceva probleme şi trebuie să jongleze cu UDMT şi PRM, două săbii care încep să încapă din ce în ce mai bine în aceeaşi teacă, abia după un an şi ceva PSD a câştigat şi alegerile locale. Partidului luiNăstare controlează acum mai bine de jumătate din cele trei mii de primării, în ultimele luni, numărul primarilor PSD a crescut cu 600, ajungând la peste 1.600.
Primarii demisionaţi din partidele care i-au adus la putere, aleg ca staţie terminus, PSD. […]

După toate aceste reconversii în masă, nu a mai rămas mare lucru din alegerile de anul trecut.
XS
SM
MD
LG