Linkuri accesibilitate

11 septembrie 2001 - evocări literare și evenimente scenice în Statele Unite


Baritonul Thomas Hampson cîntînd pe scena Operei din San Francisco
Baritonul Thomas Hampson cîntînd pe scena Operei din San Francisco

Astăzi la San Francisco are loc premiera mondială a operei lui Christopher Theofanidis, intitulată „Inima unui soldat” (Heart of a Soldier).




„Lumea s-a schimbat de la 09/11 încoace, iar cultura noastră cu ea, dar încă nu am descoperit cartea, filmul, poemul sau cîntecul care să reflecte ceea ce sînt astăzi oamenii și care să ne ajute să ne redefinim existența în această lume nouă de după 11 septembrie”.

Cuvintele îi aparțin lui Lawrence Wright, autor al uneia dintre puținele scrieri apreciate sub aspectul calității literare ce evocă evenimentele de la 11 septembrie. Cum observa un critic, pare probabil că Norman Mailer, clasicul literaturii americane dispărut în 2007, să fi avut dreptate atunci cînd a prorocit că un deceniu: „este timpul de care veți avea nevoie pentru a înțelege în mod veritabil evenimentul petrecut”.

La aniversarea unui deceniu de la atentatele teroriste de la 11 septembrie
La aniversarea unui deceniu de la atentatele teroriste de la 11 septembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct


Așa sau altfel, „The Looming Tower. Al-Qaeda and the Road to 9/11” (Turnul de la orizont. Al-Qaeda și calea spre 11 septembrie), ce analizează originile celor întîmplate, este cartea momentului, recompensată de altfel cu un premiu Pulitzer. Intr-un interviu cu agenția Reuter, Lawrence Wright încearcă să dea și o explicație dificultății de a scrie o carte de succes despre atacurile teroriste de acum zece ani:

„Nu ne simțim bine în postura în care sîntem. Trăim încă într-o perioadă de descoperiri. Cu siguranță, 11 septembrie a constituit un șoc și era de înțeles că va trece un timp pînă cînd evenimentul va putea fi descris convingător. In termeni de producție artistică după 9/11 factorul evazionist l-a depășit de departe pe cel de iluminare a evenimentului. Și nu este exclus ca aceasta să reflecte un fenomen de a tînji spre o retragere din confuntarea cu elementele complexe ale noii lumi în care trăim.”

Este ceea ce observă și alți comentatori ai momentului atunci cînd spun că
11 septembrie 2001 la New York

istoria a demonstrat că evenimentele traumatice necesită uneori mai multe decenii pentru a fi asimilate.

Deocamdată cert pare să fie că librarii au reușit să vîndă mai ușor relatări oficiale sau chiar neoficiale despre atacurile de la 11 septembrie - cu titluri simple, fără atracție, ca „Raportul Comisiei 9/11” -, decît istoriile de ficțiune, unele semnate de nume cu rezonanță, ca John Updike, Martin Amis, Ian McEawan sau Don DeLillo.

Iar criticii literari nu au apărut a fi impresionați, nici de „Ultimele Zile ale lui Muhhamad Atta” semnată de Martin Amis (în 2006), nici de „Teroristul” lui John Updike sau „Fawlling Man” (2007) al lui Don DeLillo, nici una din ele recompensate cu vreun premiu literar.

Dacă lumea literară pare a fi în expectativă, cea muzicală este mai promptă la aniversarea de anul acesta. Astăzi chiar, la San Francisco are loc premiera mondială a operei compozitorului Christopher Theofanidis, intitulată „Inima unui soldat” (Heart of a Soldier), al cărui erou principal va fi cîntat de un foarte cunoscut bariton, Thomas Hampson.

Potrivit libretului operei, Rick Rescorla, este un tînăr soldat, avînd în el amintirea trăită pe cînd era copil, în ziua Victoriei la încheierea celui de-al doilea război mondial și care retrăiește acum pe scenă momente din viața sa, ca militar în Rhodesia și Vietnam, iar în partea a doua, în calitate de responsabil cu securitatea la World Trade Center.



Un muzician și critic, care a asistat la repetiția generală desfășurată miercuri, scria în San Jose Classical Music Examiner, că producția, ce amintește de o operă a compozitorului John Adams, a fost realizată foarte cinematografic și cu o exagerată corectitudine politică - o melodie musulmană din Orientul Mijlociu fiind intercalată, după opinia criticului, fără a-și găsi un context în relație cu restul muzicii.

Același critic spune că dacă opera nu reușește să exprime sentimentele și
Scenă din opera „Heart of a Soldier”, San Francisco Opera

emoțiile profunde ce acompaniază războiul și pierderile cauzate de el, ea reușește totuși evoce durerea resimțită la 11 septembrie 2001. In scenele finale fiecare impact al unui avion cu turnurile new-yorkeze este exprimat în muzică, iar efecte de lumină impresionante, cu hîrtii planînd în cădere din cer, sugerează prăbușirea turnurilor.

Dacă imediat după 11 septembrie, muzica a fost resimțită ca o forță capabilă să vindece rănile, astăzi, zece ani după, scrie cronicarul, „muzica, istoria și punerea în scenă se reunesc în a redeschide rana Americii”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG