Linkuri accesibilitate

Târgul de carte 2011 s-a deschis la Moldexpo


Lilia Covali
Lilia Covali

Prezent la târg, preşedintele interimar Marian Lupu a spus că statul trebuie să intervină ca preţul cărţilor să fie mai mic.



Ajunsă la târgul de carte, mi-am îndreptat atenţia spre mulţimea de curioşi din preajma standului Combinatului Poligrafic. De la reprezentanta instituţiei, Lilia Covali, aflu că oamenii sunt interesaţi de volumul dedicat scriitorului Vladimir Beşleagă – „Omul luminat”.


Agenda culturală: Târgul de carte 2011, Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct



Lilia Covali: „Cu prilejul aniversării măriei dumnealui, analizele descrise de foarte mulţi scriitori despre lucrările dumnealui, sunt date şi recenziile la cărţile dumnealui.”

Ştiind că Vladimir Beşleagă este membru al Uniunii Scriitorilor am fost curioasă să aflu ce noutate aduce Uniunea Scriitorilor la acest tîrg, chiar de la preşedintele Uniunii, Arcadie Suceveanu.

Arcadie Suceveanu
Arcadie Suceveanu: „Cartea poeziei 2011 - o microantologie a poeziei române din Basarabia care se scrie la ora actuală. A existat pe vremuri o tradiţie de a tipări în fiecare an careta poeziei, pînă în 1987, dorim să reluăm firul acestei tradiţii.”

Cea mai scumpă, dar şi cea mai voluminoasă carte am găsit-o la Librăria Diverta. Are peste 10 kg şi costă aproape 2 mii de lei. Detaliile le-am aflat de la managerul magazinului, Olesea Rotaru.

Olesea Rotaru: „Arta creştinismului de la începutul erei noastre pînă în zilele noastre, numai un om de artă poate să înţeleagă conţinutul şi ideea acestei cărţi.”

Cărţile cu tematică religioasă sunt şi ele la mare căutare la Târgul de carte din acest an, mi-a spus librara Veronica Nastas, prezentându-mi cele 8 volume ale Bibliei ilustrate:

Veronica Nastas: „Aici sunt foarte multe icoane, monumente de arhitectură din biserica ortodoxă, foarte sunt aici publicate originalele. Este redactată şi prezentată de preotul Bartolomeu Anania.”

Iar pentru micii cititori am găsit şi Biblia ilustrată pentru copii care face parte din colecţia numită „Copilul deştept”. În timp ce priveam cărţile din această colecţie aud vocea unui băiat care îşi convinge mama să-i cumpere o carte despre dinozauri. Se numeşte Vlad Oboroc şi este pasionat de dinozauri:

Vlad Oboroc
„Dinozauri mari.”

Europa liberă: Ţie de ce îţi plac dinozaurii?

Vlad Oboroc: „Pentru că au trăit demult şi că erau carnivori.”

Iată ce îmi spune mama lui Vlad, Natalia Oboroc:

„Mă roagă să-i cumpăr toate patru şi o să-i le cumpăr să avem ce să citească.”

Mai puţin decisă să dea bani pentru o carte este o altă cumpărătoare Veronica Borş, care împreună cu fiica ei de 2 anişori Angelina priveau cartea despre ursuleţul Winnie.

Veronica Borş: „Cărţile sunt foarte bune şi calitative şi ilustraţii dar sunt unele foarte scumpe.”

Faptul că preţul cărţilor este destul de „pipărat” a fost remarcat şi de preşedintele interimar Marian Lupu care, prezent la eveniment, nu a ratat ocazia să-şi achiziţioneze cîteva cărţi pentru biblioteca personală.

Marian Lupu
Marian Lupu: „Cărţile pe care le-am procurat sunt într-adevăr înalte vorbim de 200 de lei, de 300 de lei. Cred că nu fiecare moldovean ar putea să-şi permită, iată de ce neapărat e nevoie de o intervenţie şi de un suport din partea statului fie pe calea unor excepţii din cadrul fiscal, fie pe calea unor dotaţii de la bugetul de stat pentru a facilita atît editura de carte cît şi pentru a face preţul la carte mai mic.”

Recunosc că aveam prea puţini bani în buzunar ca să-mi permit şi eu o carte, dar am să revin în week-end la acest Tîrg de carte pentru a-mi suplini biblioteca de acasă.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG