Linkuri accesibilitate

Malpraxis electoral în grădina cu cartofi


Românii consideră alegerile neoneste si au la Bucuresti un stadion foarte scump



Îmbunanatatirea sistemului electoral si a atitudinii fata de alegeri nu are nicio sansa in Romania – rezulta din doua comentarii publicate in ziarele de azi. In Romania libera, Alina Mungiu critica ideile lansate in dezbatere in ultima perioada: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si, eventual, radicalizarea votului uninominal – castigatorul ar fi primul clasat, indiferent de nnumarul de voturi.

Mungiu insista pe unele concluzii neglijate de autoritati: un sondaj a aratat ca, intr-o majoritate impresionanta, romanii considera neoneste alegerile; nereguli sau chiar posibile fraude reclamate la scrutinurile anterioare nu au fost cercetate cu adevarat, nu s-a rezolvat niciodata favorabil vreo contestare a rezultatelor. Comentatoarea Romaniei Libere vorbeste despre malpraxis electoral, care consta in manipularea rezultatelor electorale pentru profitul personal sau de partid.

Se adauga aici malpraxisul postelectoral, pentru ca alesii se considera indreptatiti sa traga apoi toate foloasele in buzunarul propriu. „Ocupati-va de sloganuri si promisiuni, de calitatea candidatilor vostri, faceti noul partid pentru majoritatea prezidentiala sau ce mai vreti. Dar alegerile lasati-le in pace” – suna indemnul iritat al autoarei.

In Evenimentul zilei, Mircea Marian discuta lamentabilul spectacol pe care l-a dat Romania la inaugurarea Stadionului National Lia Manoliu. Meciul amical cu Franta s-a jucat intr-o ambianta agreabila, daca n-ar fi avut pe orizontală consistenta de „camp de cartofi” a gazonului. Desprinderea ridicola a bucatilor de iarba in timpul jocului a starnit hohotele de ras ale presei franceze.

Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a ramas insa imperturbabil: „sa dau ordin la firul de iarba sa creasca nu pot nici eu” – a spus el. Mircea Marian constata cu stupoare ca bucurestenii inghit foarte bine acest tip de reactie, ba chiar il gusta. „Oprescu va recolta voturi si din gradina cu cartori” – scrie el, amintind cu ce entuziasm au fost imbratisate aberantele promisiuni ale lui Oprescu din ultima campanie electorala: autostrazi suspendate, de pilda.

Deocamdata, bucurestenii au un stadion de doua ori mai scump decat Juventus Arena, de la Torino, si plasat in mod „tembel” (este cuvantul folosit de jurnalist) in mijlocul orasului. Langa Varsovia, polonezii construiesc un complex sportiv de mult mai mari proportii, pentru care este proiectata o linie de metrou si o alta de cale ferata. La Bucuresti, fiecare meci mai important va continua sa dea peste cap circulatia intregului oras.
XS
SM
MD
LG