Linkuri accesibilitate

Catedrala Mântuirii Neamului e dorită de majoritatea românilor


Catedrala Mântuirii Neamului, machetă
Catedrala Mântuirii Neamului, machetă

Dacă 80 la sută dintre români au cea mai mare încredere în biserică, se poate înţelege de ce puterea va finanţa excesele înalţilor prelaţi.


Potrivit unui nou sondaj de opinie, numai 27 la sută dintre români declară că sunt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului, 34 la sută sunt mai degrabă de acord, 29 sunt împotrivă sau mai degrabă împotrivă, 10 la sută încă nu au o opinie. Despre controvesa provocată de acest proiect faraonic, de la Bucureşti, Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



Catedrala Mintuirii Neamului este dorita de majoritatea romanilor, iar potrivit unui sondaj comandat de Fundatia Soros, cu cit oamenii traiesc in comunitati mai mici si au o educatie mai precara, cu atit acest proiect li se pare mai fascinant. Peste 60 la suta dintre romani sint de acord cu proiectul marii catedrale ortodoxe gindite de Patriarhia Romana. Constuctia asa numitei Catedrale a Mintuirii Neamului va costa in jur de 600 de milioane de euro, iar statul i-a donat deja Patriarhiei Romane terenul pe care se ridica marea catedrala si care este evaluat la 200 de milioane de euro si a alocat anul acesta inca 3 milioane de euro, urmind ca in fiecare an pina la finalizarea proiectului sa sprijine Biserica Ortodoxa in acest sens. De asemenea fonduri importante aloca si Primaria generala a Bucurestiului. Doar 21 la suta dintre romani considera ca marea Catedrala trebuie construita doar din banii Bisericii, in vreme ce 58 la suta nu sint de acord cu aceasta idee. Totusi un sfert dintre cei intervievati sustin ca cea mai mare parte din fondurile construirii Catedralei trebuie sa fie pusi la dispozitie de Biserica.

Patriarhia Romana isi doreste aceasta constructie de multa vreme, iar primul proiect dateaza de la inceputul secolului 20, ideea a devenit insa neadecvata in aceasta perioada, nu doar pe fondul crizei economice, dar si prin comparatie cu statele avansate. Manualele conventionale de istorie sustin ca romanii n-au avut timp sa proiecteze catedrale acum 500 de ani, in perioada Renasterii si dupa aceea, fiindca s-a batut cu otomanii si a blocat invadarea apusului. In realitate elitele politice din spatiului carpato-pontic erau extrem de diviziate si dezinteresate de arta si chiar de constructiile bisericesti, cu singura exceptie a lui Stefan cel Mare. Acum Biserica Ortodoxa Romana vrea sa recupereze timpul pierdut si sa aiba propriile catedrale, de aceea a cerut ca prin proiect, Catedrala Mantuirii Neamului sa fie mai inalta decit Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume. Aceasta simbolistica la care tine Biserica Ortodoxa se traduce prin intentia Patriarhiei Romane de a juca un rol mai important in societate, decit puterea politica, oricare ar fi ea. Catedrala Mintuirii Neamului va fi inalta cit un bloc cu 30 de etaje, va avea 12 lifturi, o parcare cu 25 de locuri, restaurante, librarii, magazine cu obiecte bisericesti plus un hotel cu 500 de locuri de cazare. Un adevarat mall bisericesc, care va intregi imaginea ortodoxiei romane, promovata prin mai multe canale de televiziune si radio.

Pornind de la faptul ca 87 la suta dintre romani se declara crestin-ortodocsi, iar 80 la suta dintre ei au cea mai mare incredere in biserica se poate intelege de ce puterea, indiferent de culoarea ei politica, va finanta excesele inaltilor prelati, oricit de costisitoare si extravagante ar fi.
XS
SM
MD
LG