Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Günter Grass în focul criticii după un interviu în „Haaretz”


Coperta volumului „Decojind ceapa"
Coperta volumului „Decojind ceapa"

Cu prilejul apariţiei în Israel a cărţii memorialistice a lui Günter Grass „Decojind ceapa”, scriitorul german a acordat ziarului „Haaretz” un amplu interviu, care a stârnit o avalanşă de critici în Germania



În interviul acesta laureatul Premiului Nobel pentru literatură aminteşte de anumite episoade biografice, vorbeşte despre literatură şi face şi cîteva interpretări legate de repercusiunile ultimului război mondial asupra populaţiei germane. Totodată Grass discută problema responsabilităţii Germaniei pentru Holocaust. În acest context lansează însă o apreciere care în Israel a fost trecută cu vederea. „Nebunia şi crimele”, afirmă Grass, „nu s-au manifestat doar în Holocaust şi nici nu s-au încheiat odată cu sfîrşitul războiului. Din 8 milioane de soldaţi germani, care au devenit prizonieri de război ai ruşilor, au supravieţuit cam 2 milioane." Potrivit lui Grass, în timpul prizonieratului ar fi murit 6 milioane de militari, fiind lichidaţi de ruşi.


Günter Grass criticat din nou în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct



Acest pasaj din interviul lui Grass a stîrnit în Germania o adevărată de avalanşă de critici. În primul rînd i s-a reproşat faptul că cifrele invocate nu corespund realităţii. Între anii 1941 şi 1945, preciza ziarul „De Welt”, 3,15 milioane de soldaţi au devenit prizonieri. Pînă-n 1955 au murit peste un 1 milion (mai exact 1.100.000). Cei mai mulţi au murit din cauza lipsei de alimente, însă cu probleme similare era confruntată şi populaţia autohtonă. Lichidări sistematice ale prizonierilor germani de război, conchide ziarul, nu au existat. Deci, afirmaţiile lui Grass sunt prostii. În opinia ziarului „Süddeutsche Zeitung” şi celui vienez „Die Presse” aceste afirmaţii însă constituie încercări de relativizare a Holocaustului. După părerea cotidianului „Jüdische Allgemeine Zeitung” declaraţiile scriitorului seamănă cu miturile lansate prin anii 1950 cînd discursul public se axa aproape în exclusivitate asupra suferinţelor germanilor. Astfel poate fi inţeleasă afirmaţia lui Grass cînd spune în interviu că Holocaustul nu a fost singura crimă.

În Germania multă lume continuă să fie supărată pe Grass (azi în vîrstă de 83 de ani), fiindcă abia în 2006 a scris mai pe larg despre faptul că fusese înrolat în unităţile militare naziste, Waffen-SS. Fostul ambasador israelian la Berlin, Avi Primor s-a pronunţat cu mult mai detaşat faţă de acuzaţiile lansate în presa germană împotriva lui Grass. Într-un interviu pentru „Deutschland Radio Kultur”, Primor a spus că nimeni nu i-a reproşat în Israel lui Grass că acesta ar fi încercat să bagatelizeze ceva, amintind de suferinţele germanilor. În ceea ce priveşte cifrele legate de prizonierii morţi, Avi Primor zice că el crede că asta fost doar o greşeală involuntară a autorului şi nicidecum o încercare de a minimaliza suferinţele evreilor.
XS
SM
MD
LG