Linkuri accesibilitate

Riscurile creditării în Moldova


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: „Băncile ar trebui să fie mai selecte şi să accepte rate mai mici pentru credite mai sigure.”


Iurie Gotişan: „Fără îndoială că din toate sectoarele economiei naţionale, sistemul bancar este catalogat ca cel mai stabil, lucru care deseori este remarcat şi de agenţiile de evaluare financiară, finanţatorii internaţionali, dar şi investitorii străini. Totuşi, ratele dobânzii, în special la credite, sunt încă mari, cum deseori le califică agenţii economici, dar şi populaţia. Dacă este însă să facem nişte comparaţii cu sistemele din zonă, mă refer la cele bancare, atunci acestea sunt destul de rezonabile având în vedere riscurile şi expunerea masivă a economiei pe exterior. De aia pot să zic ca politica monetară a Băncii Naţionale mai mult sau mai puţin restrictivă a fost doar în beneficiul băncilor comerciale şi a economiei în general.”


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dacă facem o retrospectivă, ne amintim că până nu demult ponderea creditelor neperformante în sistemul bancar era destul de mare. Or, băncile comerciale ofereau credite oricui şi aproape în orice condiţii.

Iurie Gotişan: „Bineînţeles. Acum doi an de zile ponderea acestora se cifra în jur de 20 la sută din total credite acordate chiar. Am avut o perioadă când băncile comerciale creditau, la drept vorbind, în stânga şi în dreapta, fără mari condiţionări. Bine, a fost şi acel boom de consum, fapt pentru care creditele de consum erau la modă şi puteau fi contractate cu lejeritate. În plus, o bună parte din bănci s-au avântat în proiecte ipotecare fără a evalua cu discernământ riscurile şi consecinţele de apoi, fapt pentru care multe din ele chiar şi până azi cu greu îşi întorc banii acordaţi, una din ele chiar falimentând. Or, o bună parte din acestea anume au fost trecute la capitolul de credite neperformante.”

Europa Liberă: Dar care a falimentat?

Iurie Gotişan: „Investprivatbank.”

Europa Liberă: S-a schimbat situaţia în bine acum?

Iurie Gotişan: „La începutul lunii august ponderea creditelor neperformante pe sistemul bancar în total credite era de ceva mai mult de 9 la sută. La începutul anului aceasta era de peste 13 la sută. Urmare a crizei declanşate în 2009, băncile au devenit mult mai reticente în acordarea creditelor, cu condiţii mult mai aspre şi cerinţe severe faţă de firme, dar şi faţă de populaţie. Dificultatea pentru a obţine acelaşi credit de consum acum este mult mai mare, decât acum 2-3 ani.”

Europa Liberă: Cum se răsfrânge această situaţie asupra politicii băncilor? Or, băncile îţi dau umbrela pe timp de soare şi ţi-o iau atunci când plouă - ratele dobânzii, costuri adiţionale.

Iurie Gotişan: „Cu siguranţă că nivelul ridicat al creditelor neperformante a făcut băncile ca să ridice ratele dobânzii la credite. Creditele neperformante sau cota lor în volumul total al creditelor acordate de către bănci sunt invocate de către acestea drept unul din principalele motive ale ratei înalte a dobânzilor. În același timp, cu cât mai înalte sunt ratele dobânzilor la credite, cu atât este mai mare riscul sporirii creditelor neperformante. Deci este un cerc vicios. Or, prin practicarea dobânzilor mari băncile încearcă să-şi asigure profitabilitatea, sau, în cel mai rău caz să-şi reducă eventualele pierderi.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să întreprindă băncile pe moment?

Iurie Gotişan: „În condiţiile crizei economice riscul asociat creditării este mult mai mare. Din acest punct de vedere, ratele înalte ale dobânzilor la credite sunt într-adevăr justificate de aşa-zisele premiile de risc, care au crescut exponenţial. Însă eu nu cred că majoritatea agenţilor economici au situaţii similare. În pofida crizei, poziţia unora nu este chiar atât de rea. Dar ratele foarte înalte ale dobânzii pot contribui la înrăutăţirea situaţiei financiare a băncilor, ceea ce este în interesul acestora să evite. Prin urmare, ar fi cazul ca băncile să estimeze mai adecvat riscul asociat creditării, să fie mai selecte şi să accepte rate mai mici pentru credite mai sigure. Altminteri, ponderea înaltă a acestora, adică a creditelor neperformante, ar putea să persiste încă multă vreme. Fapt pentru care ar face situaţia sistemului banca mult mai şubredă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG