Linkuri accesibilitate

Jim Valentine: Fermierii bogați din America muncesc şapte zile din şapte


Pepeni de vânzare la marginea şoselei Chişinău-Dubăsari
Pepeni de vânzare la marginea şoselei Chişinău-Dubăsari

Sute de fermieri moldoveni îşi dezvoltă afacerile fiind sfătuiţi de experţi americani, prin programul „de la fermier la fermier”, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională


Zilele trecute, prin programul „de la fermier la fermier”, în Republica Moldova a venit cercetătorul american Jim Valentine, specialist în procesare, ambalare şi marketing. Diana Răileanu l-a întrebat în ce se ascunde succesul unui fermier?


Interviu cu fermierul american Jim Valentine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct



Jim Valentine
Jim Valentine: „Afacerile micilor fermieri, de obicei, nu au impactul pe care şi-l doresc pe piaţa produselor agricole, prin urmare singura lor şansă de a obţine profit din agricultură este cooperarea.”

Europa Liberă: Sunt sigură că aţi observat că în Republica Moldova pământul este parcelat, adică un hectar de pământ este împărţit la doi, trei şi chiar mai mulţi proprietari. La părerea Dvs, cât de mult această parcelare împiedică dezvoltarea modernă agriculturii?

Jim Valentine
: „Nu neapărat va împiedica dezvoltarea firească a agriculturii, însă fermierii cărora le aparţin aceste loturi trebuie să planifice împreună modul în care vor cultiva pământul. Un proprietar trebuie să ştie ce legume sau fructe va planta vecinul său, astfel încât produsele lor să fie solicitate pe piaţă. Acest lucru nu este complicat dacă fermierii înţeleg că doar respectând aceste condiţii produsele vor fi vândute, şi cred că anume asta îşi doresc. Oamenii nu ar trebui să renunţe la pământul pe care îl deţin, pentru că este singura lor sursă de existenţă, trebuie doar să schimbe modul în care planifică agricultura.

Europa Liberă: Prin urmare, agricultura devine profitabilă atunci când există planuri pe termen lung. Care sunt riscurile când agricultura este nevoită să se dezvolte în condiţii de instabilitate?

Jim Valentine:
„Am să răspund printr-un exemplu, dacă anul acesta preţul pepenelui verde sau al harbuzului cum i se spune în Republica Moldova, este foarte ridicat, brusc toţi fermierii încep să planteze anul viitor harbuji, prin urmare nu vor mai putea vinde acest produs la un preţ bun. Fermierii ar trebui să fie sfătuiţi ce culturi să planteze, astfel încât să obţină un mai mare profit din agricultură. Peste tot în lume, fermierii se asociază în organizaţii, împărtăşindu-le colegilor experienţa prin care au trecut, astfel încât ceilalţi să ia decizii corecte şi să nu repete aceleaşi greşeli.”

Europa Liberă: Unii pot să se întrebe cum poate un fermier american să îl ajute pe un agricultor moldovean, ţinând cont de faptul că realitatea în ambele ţări este diferită în ceea ce priveşte agricultura?

Jim Valentine
Jim Valentine: „Cercetătorii americani analizează situaţia şi vin cu recomandări în baza realităţii de aici. Noi încercăm să promovăm micii întreprinzători, pentru că Republica Moldova este o ţară agrară, iar oamenii trăiesc din agricultură.”

Europa Liberă: Dar cât de receptivi sunt fermierii moldoveni la sfaturile Dvs?

Jim Valentine:
„În trecut am lucrat cu un fermier care se ocupă cu uscarea fructelor. Era foarte interesat să urmeze sfaturile pe care i le-am dat pentru că a înţeles că astfel poate avea un profit mai mare şi poate să reducă considerabil cheltuielile de producere, până la 30-40 la sută.”

Europa Liberă: Dle Valentine, în Statele Unite a fi fermier este prestigios. Cowboii, de exemplu, sunt cunoscuţi oriunde în lume. Cum se obţine această imagine?

Jim Valentine:
„E o întrebare dificilă. Nu cred că a fi agricultor este prestigios în Statele Unite, deşi trebuie să recunoaştem că foarte mulţi fermieri sunt destul bogaţi, dar acest lucru înseamnă că, în primul rând, că muncesc şapte zile din şapte. Mulţi nu îşi doresc un asemenea ritm de viaţă. Vor să aibă zilele libere pe care să le petreacă alături de familie.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG