Linkuri accesibilitate

6.09 - Chișinău: Parlamentarii reacționează la provocările de la Tiraspol


Iurie Roșca: am foarte multe îndoieli că Putin va îndrăzni să lichideze regimul separatist de la Tiraspol pentru că, fără Transnistria, Rusia nu poate avea garanţia că statul nostru va fi fixat în continuare pe orbita rusească.



6 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Parlamentarii reacționează la provocările de la Tiraspol.

Pe fondul acestor evoluţii incerte, Ina Coreţchi a solicitat opiniile unor lideri parlamentari referitoare la ultimele tensiuni dintre Chişinău şi Tiraspol.

Liderii opoziţiei consideră că decizia conducerii separatiste de la Tiraspol de a suspenda negocierile cu autorităţile de la Chişinău până la anularea aşa-zisei blocade economice nu constituie o surpriză, ea fiind un rezultat logic al modului în care au evoluat tratativele, purtate de puterea comunistă. Solicitat de Radio Europa Liberă, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, consideră că situaţia în care s-au pomenit negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol îi este connvenabilă Kremlinului, deoarece nu-i oferă Republicii Moldova nici o şansă de a ieşi de sub influenţa Rusiei.

Iurie Roşca: „Impasul pe moment, pe care-l declară şi oficialii de la Chişinău şi liderii de la Tiraspol în cadrul negocierilor mi se părea previzibil pentru toată lumea. Cu atât mai mult cu cât putem vorbi fără niciun fel de exagerare de un impas perpetuum în cadrul acestui simulacru de negocieri, care durează deja 10 ani. Este altceva că mai mulţi observatori remarcă faptul că Putin se află într-o situaţie excelentă, având posibilitatea să joace la două capete – şi cu Voronin, şi cu Smirnov.

Personal am foarte multe îndoieli că Putin va îndrăzni să lichideze regimul separatist de la Tiraspol, pentru că fără Transnistria, fără acest cui, de care este ţintită Republica Moldova, Rusia nu poate avea garanţia că statul nostru va fi fixat în continuare pe orbita rusească. Ca piedică şi ca garanţie că ea, Republica Moldova nu va reuşi să se orienteze pe coordonatele europene şi să se apropie până la contopire cu România.”

Deputatul din partea Alianţei „Braghiş”, Valeriu Cosarciuc, fost viceprim-ministru, spune că liderii autoproclamatei republici nistrene căutau de mai mult timp un pretext pentru a întrerupe negocierile cu Chişinăul.

Valeriu Cosarciuc: „Decizia lor este clară: doar nu numai decizia sovietului suprem, dar şi decizia lui Smirnov e clară, că el a mers pe calea ca să sisteze aceste negocieri în continuare. Practic este clar că conducerea de la Tiraspol şi-a epuizat posibilităţile de a negocia. Şi aici de-acum trebuie de lucrat foarte mult cu populaţia din stânga Nistrului ca ei totuşi să-şi spuie cuvântul, când vor alege iarăşi, dacă vor mai alege organele de conducere pe malul stâng.”

În ceea ce priveşte schimbarea ştampilei vamale a Republicii Moldova şi întroducerea punctelor vamale mixte moldo-ucrainene la frontiera de Est a ţării, fostul viceprim-ministru consideră că aceşti paşi sunt benefici pentru Republica Moldova.

Valeriu Cosarciuc: „Eu apreciez introducerea noilor ştampile şi întroducerea punctelor vamale la hotar între Republica Moldova şi Ucraina ca pozitivă. Pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să activeze o singură vamă şi ştampila trebuie să fie folosită de organele vamale ale Republicii Moldova, dar nu de organele vamale ale unui teritoriu care nu este controlat. Transnistria trebuie să se conformeze regimului vamal al teritoriului integru al Republicii Moldova.”

Preşedintele fracţiunii comuniştilor, Victor Stepaniuc, a declarat pentru postul nostru de radio că în perioada care a trecut de la alegeri, noile autorităţi de la Chişinău s-au convins că Tiraspolul nu doreşte soluţionarea conflictului de pe Nistru. Stepaniuc a menţionat că decizia de ieri a sovietului suprem este încă o probă în acest sens.

Victor Stepaniuc: „Aceste cinci luni de guvernare a partidului nostru ne-au demonstrat că la Tiraspol nu se doresc nişte tratative sincere, nu se doreşte soluţionarea constructivă a acestui conflict şi în acest caz probabil politicienii, şi vecinii noştri şi organismele internaţionale, care urmăresc clar acest conflict pot să-şi pună nişte întrebări: pe cine reprezintă reprezentanţii Tiraspolului. În ce măsură aceşti reprezentanţi de acolo respectă legislaţia internaţională, dreptul internaţional.

Cred că domnul preşedinte al Republicii Moldova şi statele garante de-acum s-au dumerit definitiv că guvernarea actuală de la Tiraspol nu doreşte nici un fel de tratatative şi nu doreşte nici un fel de schimbare a statutului lor, pe care-l au la ziua de astăzi. E clar că noi cu această situaţie nu ne putem împăca şi fără doar şi poate că vor fi căutate şi alte modalităţi de a negocia cu adevăraţii reprezentanţi ai Transnistriei.”

Amintim că miercuri organul legislativ al autoproclamatei republici nistrene a decis să întrerupă negocierile cu Chişinăul. Această hotărâre a fost luată în semn de protest faţă de schimbarea ştampilei vamale a Republicii Moldova, fapt pe care autorităţile separatiste l-au calificat drept blocadă economică a Transnistriei.

Din Chişinău, Ina Coreţchi, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG