Linkuri accesibilitate

6.09 - București: Mania topurilor


Avem o democraţie schioapă, cîtă vreme nu avem, practic opoziţie. Pluralismul politic, este, la această oră, mai degrabă formal.




6 septembrie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Octavian Paler)

Mania topurilor.

Văd că sondajele de opinie s-au banalizat atit de mult la noi încît sunt privite, cind sunt privite, doar în latura lor superficială. Cine a urcat în topul preferinţelor, cine a coborît... În fapt, ultimul sondaj dat publicităţii, realizat de Insomar, ne pune în faţa unor constatări de loc liniştitoare, după părerea mea.

Mă gîndesc întîi la o anumită stare „inerţială” a opţiunilor politice, inclusiv amploarea dezangajării politice e cam aceeaşi în jur de 40 %. Dar şi în rest, schimbările, dacă sunt, nu aduc noutăţi importante.

S-ar zice că societatea romanească a ajuns la o stabilitate a convingerilor şi că nu există nici un motiv să ne îngrijorăm. Conservatorismul opţiunilor ar dovedi consecvenţă. Din păcate, lucrurile nu sunt atît de simple. Opoziţia bate multă monedă pe ideea partidului-stat, acuzînd PSD, cum a făcut-o recent şeful liberalilor că „are tendinţa de a deveni un partid unic”. Şi, în principiu, este adevărat.

Avem o democraţie schioapă, cîtă vreme nu avem, practic opoziţie. Pluralismul politic, este, la această oră, mai degrabă formal, la noi. Zgomot pe scena politică există. Uneori devine chiar cacofonic, strident, dar ce realitate acoperă el ?

PSD se răsfaţă în sondaje, undeva între 55 şi 60 % din opţiuni, în timp ce partidele ce ar trebui să reprezinte opoziţia democratică, adică PNL şi PD, am lăsat de-o parte UDMR, deoarece UDMR nu se consideră în opoziţie, abia însumează 14 %. Ne place, nu ne place, concluzia care se impune e că în clipa de faţă, alternativa politică nu prea îi interesează pe romani. Ei mizează din inerţie pe PSD, fără să se preocupe de consecinţele unui blocaj al jocului democratic. [...]

Confortul electoral excesiv de care se bucură PSD favorizează clientelismul politic, îi dă aripi şi proporţii. Totodată stimulează în PSD, un PSD care se vede fără adversari, aroganţa. Cum se întîmplă totdeauna cînd exercitarea puterii nu întîmpină nici o rezistenţă, nu se loveşte de nici o limită. În clipa de faţă PSD e împins chiar de alegătorul roman spre trufie. Dacă se uită în jur, cei din PSD nu văd pe nimeni...
XS
SM
MD
LG