Linkuri accesibilitate

Cum au devenit românii „idioţi” (Cristian Câmpeanu/România liberă)


Roşia Montană: toţi vom pierde. (Mircea Cărtărescu/Evenimentul Zilei)


„Cine şi când a decis că românii nu pot lua decizii informate despre soarta lor, a comunităţii în care trăiesc şi a ţării în acelaşi timp şi în acelaşi loc?” - se intreaba Cristian Campeanu, in Romania libera. Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare a fost criticata pe motiv ca ar putea zapaci alegatorii, care n-or sa mai stie ce voteaza. „De 21 de ani, partidele şi oamenii politici lucrează sub prezumţia enunţată de Brucan că românii sunt „stupid people‘‘, că trebuie supravegheaţi în permanenţă, că trebuie îngrijiţi de stat şi îndrumaţi ca nişte copii de acelaşi stat şi că asta este în interesul lor. Această viziune paternalistă este nu numai o dovadă de imensă aroganţă din partea politicienilor şi birocraţilor, dar şi de cât de puţin s-a modernizat mentalitatea politică în România.”

Proiectul Rosia Montana a intrat in faza decisiva, practic a si demarat – arata Carol Roman, de asemenea in Romania libera. Comentatorului, care este doctorand la Cambridge, decizia i se pare o greseala. Exploatarea din Apuseni va distruge mediul in zona, depozitarea deseurilor toxice va costa foarte mult. Dar chiar punand intre paranteze aceste lucruri si luand in calcul profitul ce se va incasa, ramane o intrebare nelinistitoare: vor fi in stare institutiile romanesti sa gestioneze acest venit neasteptat? Sau se va alege praful de el, ca de atatea alte ori? - se intreaba Carol Roman. Articolul sau atrage atentia ca premierul Emil Boc a ramas rezervat fata de proiectul Rosia Montana, fara sa i se opuna totusi frontal. Este o responsabilitate care-i va apasa multa vreme pe umeri – se mai arata in Romania libera.

Mircea Cartarescu respinge si el proiectul Rosia Montana. In comentariul sau din Evenimentul zilei, il numeste „dinamita in mainile politicienilor puterii”. Care isi risca pe mai departe popularitatea cu multa energie: cel mai recent, prin taierea ajutoarelor pentru caldura, care se acordau populatiei cu venituri mici. Modul in care calculeaza actualul guvern pragul de saracie nu tine seama de faptul ca fenomenul este endemic in Romania, unde, sustine Mircea Cartarescu, 2 oameni din 3 traiesc in saracie.
XS
SM
MD
LG