Linkuri accesibilitate

Al treilea pilon al revitalizării economiei, consumul, rămine încă blocat, fiindcă românii au continuat să-şi reducă drastic cheltuielile.


Situaţia economică a Romaniei nu pare să fie dintre cele mai bune şi un semn al întîrzierii redresării mult aşteptate este faptul că investiţiile străine se lasă aşteptate. Relatează, Sabina Fati.

Din 2008 incoace investitiile in economia romaneasca scad continuu, semn ca Romania nu poate iesi propriu zis din criza economica. Potrivit datelor Institutului National de Statistica de la Bucuresti, investitiile facute in economia romaneasca in al doilea trimestru al acestui an au scazut cu 8,6 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Corespondenţa zilei de la BucureştiAltfel spus, desi Romania a fost salvata de la faliment, prabusirea nu s-a oprit.

Statisticile mai arata ca cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, dupa Estonia, a fost inregistrata in Romania, iar dupa liberalizarea pretului gazului mentan se asteapta un nou puseu inflationist, fiindca e probabil ca multe preturi sa fie influentate de marirea pretului gazului folosit in industrie.

Anul trecut, dupa majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 19 la 24 la suta, inflatia a atins un virf critic de peste 8% in primele luni ale acestui an, dupa care a inceput sa scada pina spre 4,5 la suta, cit se inregistreaza acum.

In aceasta toamna, singura veste buna asteptata dinspre economia romaneasca vine din domeniul agricol: recolte record la cereale, mai ales la griu si un an viticol bun, de aceea unii specialisti se asteapta la o crestere de peste 0,4 la suta a economiei in trimestrul urmator.

Totusi, pe ansamblu, economia stagneaza, fiindca statul nu a avut bani sa investeasca, ministerele si agentiile guvernamentale nu reusesc sa acceseze fondurile europene, iar investitiile straine ramin destul de scazute si probabil nu vor depasi 600 de milioane de euro la sfirsitul anului, fata de 7-8 miliarde in anii dinaintea crizei.

Economia romaneasca porneste deci anevoios dupa caderea de 7 la suta inregistrata in 2009, iar relansarea e aminata, deocamdata, desi doi din cei trei piloni ai revenirii, adica exporturile si industria, au avut rezultate promitatoare la inceputul anului.

Al treilea pilon al revitalizarii economiei, consumul, ramine insa blocat, fiindca romanii au continuat sa-si reduca drastic cheltuielile inclusiv pe fondul stirilor negative din Grecia si Statele Unite.
XS
SM
MD
LG