Linkuri accesibilitate

Imperativele noului an școlar (Adevărul)


Marian Lupu pentru un moratoriu politic în problema alegerii președintelui (24h.md).



Prima zi de şcoală a determinat ziarele şi comentatori să-şi arunce privirea asupra problemelor din învăţământul moldovenesc. Igor Caşu se referă în Adevărul la problema căminelor studenţeşti în care, aşa cum constată el, nu s-a schimbat nimic din perioada de când era student. În majoritatea există o baie comună pentru 5 etaje, reparaţii capitale nu s-au făcut şi Universităţile nu au investit în construcţia noilor cămine. La USM, de exemplu, fostul rector Gheorghe Rusnac, care a domnit aproape cât Brejnev, vreo 16 ani, a făcut un palat al sporturilor, un gard exorbitant în jurul campusului central şi alte proiecte dubioase, nu şi vreun cămin nous au o bibliotecă. Este imperios necesar să fie demarcate nişte proiecte de modernizare a spaţiului locative existent pentru studenţi, dar şi cadre didactice, este concluzia lui Igor Caşu.

Alţi ziarişti de la Adevărul găsesc că primul clopoţel este umbrit în acest an de reformă. Începutul de an şcolar aduce comasarea mai multor clase şi şcoli de la ţară. Sute de elevi vor face naveta zilnic în schimbul unei educaţii şi condiţii mai bune. Din articol mai aflăm că reforma a atins 221 de şcoli în acest an, va continua şi în următorii doi ani, când vor fi reorganizate 82 şi, respective, 75 de instituţii.

Şi încă o informaţie din tribuna.md. Noile manuale de istorie tipărite în România vor fi în ghiozdanele elevilor moldoveni de la 1 septembrie. O declarație în acest sens a făcut pentru presă ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă. Ambasadorul nu este de acord cu ideea că la un moment dat ar fi apărut o vreo situație de tensiune la tema predării Istoriei românilor în școlile din Republica Moldova.

„Voința Alianței pentru Integrare Europeană a fost, dimpotrivă, să modifice logica de predare a Istoriei, logica introdusă în anul 2006 de către unul dintre ideologii principali ai PCRM-ului, și să se renunțe așadar la istoria integrată. Se preia în fond un model românesc, un model liberal, cu materia Istorie – o materie înscrisă în nomenclatorul materiilor care se predau în circuitul universitar din Republica Moldova, dar care conține tematici perfect compatibile cu modul și substanța predării Istoriei în România”, susține Marius Lazurcă.

Şi portalul 24h.md pune în circulaţie o declaraţie a preşedintelui interimar Marin Lupu prin care acesta îşi îndeamnă partenerii şi societatea să instituie un moratoriu asupra problemei alegerii preşedintelui până în ziua de 20 septembrie, atunci când Curtea Constituţională va decide în problema articolului 78 din Constituţie. „Or, o decizie, oricare ar fi aceasta a Curţii, trebuie să fie una independentă, profesionistă, o decizie neinfluenţată de politic”, a explicat liderul PD.
XS
SM
MD
LG