Linkuri accesibilitate

Va avea România o reprezentanţă economică la Chişinău?


Suită de evenimente ale diplomaţiei R.Moldova, pe fundalul reuniunii anuale a ambasadorilor români.


La Bucureşti a avut loc reuniunea anuală a corpului diplomatic, la care ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a vorbit despre identitatea lingvistică a moldovenilor şi relaţiile bilaterale. Relatează Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct



„La Bucuresti si la Chisinau vorbim aceeasi limba” a spus astazi Iurie Renita, ambasadorul Republicii Moldova in Romania, intr-un discurs sustinut la Institutul Diplomatic Roman, cu ocazia aniversării a 20 de ani de relatii diplomatice. Ambsadorul moldovean a vorbit despre Romania ca despre un „prieten fidel” al tarii sale, dar si despre un „potential nevalorficat” in relatiile economice dintre cele doua state.

Tot astazi s-a deschis la Timisoara Consulatul Onorific al Republicii Moldova, infiintat pentru a-i sprijini pe moldovenii aflati in zona de vest a Romaniei, dupa cum a explicat profesorul universitar Silviu Sofronie, care va conduce aceasta institutie.

Ambele evenimente au loc pe fondul reuniunii anuale a ambasadorilor romani, care are loc la inceputul fiecarei toamne.

Evaluarea liniilor majore pe care s-a desfasurat diplomatia romana si analiza succeselor si esecurilor este facuta deobicei cu aceasta ocazie de presedintele tarii. Anul acesta, insa, Traian Basescu nu a fost inclus pe agenda discursurilor, dar ar mai putea sa-si faca aparitia miine, inainte de inchiderea acestei reuniuni.

In schimb a vorbit premierul Emil Boc, punind intr-o ecuatie costuri-beneficii fotoliile ambasadorilor romani. Pentru seful guvernului roman cea mai importanta chestiune este atragerea investitorilor straini, iar diplomatii trebuie sa se ocupe in mod special de oportunitatile pe care le intrevad.

Seful Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor Attila Korodi a inversat paradigma lansata de premierul roman si a scos in evidenta ca bugetul Ministerului Roman de Externe este infim fata de banii pe care ii cheltuie anual, uneori fara rezultate majore, ministere ca Agricultura sau Transporturile. Attila Korodi crede astfel ca daca diplomatia ar avea mai multi bani la dispozitie, ar putea aduce mai multe investitii, chiar daca indirect si nu imediat. In plus, a atras atentia ca delegatiile oficiale care merg in statele emergente trebuie mult mai bine pregatite. Referirea nerostita a fost la vizita de acum trei saptamini a premierului roman in China.

Mult mai critic, seful Comisiei de Politica Externa din Senat, socialistul Titus Corlatean i-a facut reprosuri de la tribuna reuniunii ambasadorilor romani, chiar ministrului de externe, pe care l-a somat sa recunoasca oficial ca „unic partener” Consiliul de Tranzitie Libian. Senatorul socialist si-a aratat nedumerirea cu privire la permanentul defazaj in care se afla Romania.

Pentru a depasi intr-un fel inclusiv blocajul amintit de seful Comisiei de politica Externa din Senat, premierul Emil Boc a vorbit despre necesitatea deschiderii unor reprezentatne economice ale Romaniei in China, India, Turcia, Rusia si Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG