Linkuri accesibilitate

Omagiu pentru Simone Veil şi Solidarność


Parlamentul European a onorat astăzi ceea ce a numit „două forţe ale Europei postbelice”: primul președinte al PE, Simone Veil şi sindicatul polonez „Solidaritatea”.


În cadrul unei ceremonii festive la care au luat cuvântul, între alții, președintele Comisiei Europene Jose Manule Barroso, cel al Parlamentului European, Jerzy Buzek, Lech Walesa, fondatorul sindicatului„Solidaritatea”, şi Simone Veil, la Bruxelles, a fost inaugurata esplanada „Solidarność 1980” şi „Agora Simone Veil”. Relatează Iolanda Bădiliţă:


Omagiu pentru Simone Veil şi Solidarność
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

„Solidaritatea“ ne-a aratat mie si tuturor europenilor cat de importanta este libertatea pentru intreaga Europa. Motto-ul „Nu exista libertate fara solidaritate” ramane o referinta pentru Europa de astazi, a spus Barosso.

Cel dintîi presedinte al primului Parlament European, ales intre 1979 si 1982, Simone Veil, este o supravietuitoare a lagarului de la Auschwitz-Birkenau unde a fost deportata în 1944, la vârsta de 17 ani. A fost ministrul francez al Sănătăţii în 1974 şi este cunoscută pentru eforturile depuse pentru legalizarea avortului în1975.

Cat priveste sindicatul „Solidaritatea”, acesta a fost infiinţat în 1980 în şantierele navale din Gdańsk si este mişcarea non-violentă ce a transformat Polonia şi a dus la prăbuşirea regimului comunist în 1989.

Sindicatul liber a fost înfiinţat în urma grevelor muncitorilor polonezi care s-au reunit pentru a-şi cere drepturile. Numărul membrilor „Solidarității” a ajuns la 9,5 milioane în septembrie 1981, ceea ce reprezenta o treime din totalul populației active din Polonia.

Pe fondul temerilor legate de influenţa crescândă a miscarii în alte ţări ale blocului comunist, regimul de la Varșovia a instituit legea marţială în Polonia la 13 decembrie 1981. Aceasta prevedea interzicerea mişcării „Solidaritatea“ şi arestarea liderilor ei.

Miscarea a rămas o organizație subterană, care a reuşit să câștige sprijin popular și putere şi să joace un rol important în negocierile de transformare a regimului. A luat parte la primele alegeri libere în 1989 iar fondatorul acesteia, Lech Wałęsa, a devenit primul preşedinte al Poloniei ales în mod democratic.

Mişcarea poloneză funcţionează în prezent sub forma unui sindicat.
XS
SM
MD
LG