Linkuri accesibilitate

Şcoala şi vectorul modernizării


Vox populi: Este sistemul occidental de studii mai potrivit pentru Moldova?


Învăţământul se modernizează, poate nu pe măsura ambiţiilor europene ale Moldovei. Numai că o şcoală nouă presupune nu numai materii noi sau profesori cu alte deprinderi pedagogice, dar şi părinţi dispuşi să gândească modern, să dea copiilor mai multã liberate şi mai ales responsabilitate. Diana Rãileanu a fost la iarmarocul de rechizite şcolare din Chişinãu sã afle care sunt aşteptãrile pãrinţilor:

„Sunt dispusă să nu le dau libertate absolută.”

Europa Liberă: Republica Moldova încet, încet, implementează reforme occidentale. Este sistemul occidental cel mai prielnic pentru Moldova?

„Cred că da şi cred că nu. Da, pentru că în Europa tineretul are mai multă libertate decât la noi.”

Europa Liberă: Dar vă daţi seama că o dată cu aceste preluări occidentale la pachet vin şi obiecte cum este „Educaţia timpurie”, cărţi ca „Sexul povestit celor mici”, obiecte şi cărţi care de multe ori stârnesc discuţii în societate. În acest sens, Dvs. până unde spuneţi: nu?

„Iarăşi, cred că depinde de vârsta copilului, pentru că dacă au atins vârsta majoratului li se permite mai multe, dar oricum nu exagerat.”

„Cînd învăţam noi era cu mult mai bine. Astăzi nici nu înţelegi cum se predă, fiecare şcoală are propriul stil de predare – ceea ce e foarte rău.”
„Trebuie să aibă limită orice copil. Orice părinte îşi educă copilul în limita lui.”

Europa Liberă: Sistemul european de studii credeţi că e cel mai potrivit pentru Republica Moldova?

„Nu ştiu, nu aş crede.”

Europa Liberă: În trecut se făcea carte mai bine?

„Eu aş crede că da şi erau copiii mult mai educaţi şi mai stimători. Acum copiii sunt foarte, mă scuzaţi, destrăbălaţi.”

Europa Liberă: Şi unde se greşeşte, educaţia acasă? În şcoală?

„Peste tot absolut.”

„Înainte copiii erau educaţi altfel. Astăzi le lipseşte bunul simţ. S-ar părea că tot noi i-am educat şi ar trebui să ne semene, însă nu e aşa. Vremurile sunt diferite.”
„Astăzi desigur că educaţia e mai bună, înainte era un şablon sovietic şi evident că învăţam multe demagogii. Eu am terminat şcoala acum 25 de ani, multe din câte am învăţat nu mi-au fost de folos.”

Europa Liberă: Astăzi s-au schimbat lucrurile?

„Sigur. Copilul meu se interesează: tata aşa-i că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy e de origine maghiară? Ei se interesează, dar noi ştiam de Brejnev şi de Simion Grosu, atât.”

„Nici nu ştiu câtă libertate să le dau. Invers, acum trebuie apropiaţi de părinţi deoarece acum prea multă libertate este pentru dânşii, şi la calculatoare şi diferite discoteci la vârsta asta, şi e periculos. Înainte era altfel.”

Europa Liberă: Sistemul european spre care tinde Republica Moldova o fi el cel mai bun pentru ţară?

„Toţi tindem spre Europa dar nimeni nu ştim precis ce-i acolo. Nu trăim acolo ca să spunem că vrem ca copiii noştri să fie cum sunt cei din Europa. Nu ştiu”

Europa Liberă: Astăzi sunt tot felul de inovaţii în ale tehnicii, computere. Câtă libertate sunteţi dispusă să oferiţi copilului când vorbim de inovaţii de acest fel?

„Mă strădui cât mai puţin să le ofer posibilitatea să stea în faţa computerului pentru că computerul limitează copilul absolut de la tot. Atunci când iai o carte în mână şi o citeşti, trăieşti emoţia, trăieşti acele sentimente şi te pui în faţa acelor personaje care sunt în acele cărţulii pe care le citeşti, pe când, dacă te aşezi în faţa computerului nu ai nicio emoţie, doar priveşti şi atât.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, tineretul astăzi tinde spre Europa iar acolo practic totul e computerizat...

„Da sigur că noi nu stăm pe loc şi generaţiile care vin şi urmează să vină tot se dezvoltă mai mult şi mai mult, dar trebuie să ţinem cont de sănătatea copilului.”

Europa Liberă: În ceea ce priveşte sistemul educaţional, credeţi că cel european e cel mai bun pentru Republica Moldova?

„Cred că mai bine ar fi în combinaţie. Sunt pentru a studia metodele vechi, care erau pe vreme, pentru că totuşi învăţătura care era pe vreme este o învăţătură bună, eu sunt pentru învăţătura de atunci”

Europa Liberă: Ce lipseşte astăzi şcolii?

„Copiii cărturari de altă dată şi copiii ascultători. Din ce în ce tot mai mult se ştirbesc din valori, se ştirbeşte din înţelepciune, din bunătate, adică lipsesc acele valori care erau cândva.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG